Home / AKTUELNO / METEOROLOZI UPALILI ALARM: „Imamo SAMO TRI GODINE da sprečimo KATASTROFU, inače nas NEĆE BITI“

METEOROLOZI UPALILI ALARM: „Imamo SAMO TRI GODINE da sprečimo KATASTROFU, inače nas NEĆE BITI“

grad- susa- pustinja

 

Temeperatura se podigla za jedan stepen Celzijuzove skale od 1880-ih godina, zbog efekta staklene bašte. Svet ima tri godine da počne ozbiljno da redukuje emsije šetetnih gasova ili će se suočiti sa posledicama globalnog zagrevanja, upozoravaju eksperti.

Kako je objavio časopis „Nejčr“, eksperi poručuju da svetski lideri treba da se vode naučnim činjenicama umesto da „guraju glave u pesak“. Ceo ekosisitem već počinje da kolabira. Led na Arktiku počinje da nestaje, a koralni grebeni da umiru od vrućine.

Svet će probiti granicu postavljenu Pariskim sporazumom za 1,5 do 2 stepena u periodu od četiri do 26 godina, ukoliko se trenutno emitovanje nastavi istim tempom.

Globalna emisija konstantno raste, a kako tvrde eksperti mora početi da opada najkasnije do 2020. godine.

Članak je potpisalo više od 60 naučnika sa prestižnih svetskih Univerziteta iz raznih oblasti.

Od 1880-ih godina, temperatura sveta je porasla za jedan stepen Celzijusa zbog efekta staklene bašte, procesa zbog čijeg je otkrića švedski naučnik dobio Nobelovu nagradu.

U članku se navode i posledice globalnog zagrevanja, kao što su nestajanje ledenih masa na Grenlandu i Arktiku, suše, podizanje nivoa mora.

Čovečanstvo trenutno emituje oko 41 gigatona karbon-dioksida godišnje.

– Dobra vest je da još postoji nada da će se ispuniti Pariski dogovor do 2020. godine. Oni koji imaju moć treba da stanu uz nauku – složni su eksperti.

(www.independent.co.uk)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …