Home / AKTUELNO / Da li je Makedonija na ivici rata? Evo kakva je sudbina čeka..

Da li je Makedonija na ivici rata? Evo kakva je sudbina čeka..

makedonija- vojska

Brzo formiranje nove vlade je u interesu države i njenih građana, koji kao i Evropska unija očekuju hitno usvajanje neophodnih reformi.

To je izjavio lider SDSM Zoran Zaev, posle sastanka sa Evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Kanom.
On je kazao da je ta stranka posvećena reformama.

– SDSM daje sve od sebe kako bi završila proces prikupljanja potpisa i kako bi pokrenula pregovore o formiranju vlade – rekao je Zaev i apelovao na novinare da pitaju lidera albanske stranke DUI Ali Ahmetija o njihovim zahtevima po pitanju otvaranja pregovora o formiranju vlade.

Zaev je kazao da pretpostavlja šta DUI očekuje u pisanoj formi i najavio da će ta stranka, ako dobije mandat za formiranje Vlade, predstaviti stav o platformi albanskih parlamentarnih stranaka.

Lider albanske stranke DUI Ali Ahmeti se takođe sastao sa evropskim komesarom, a nakon sastanka kazao je da je državi potrebno rešenje koje će garantovati stabilnost i ojačati mir, međuetničke odnose, implementaciju neophodnih reformi i osigurati vladavinu prava.

On je dodao i da je Hanu predstavio svih pet opcija koje traži ta stranka u vezi sa okončanjem političke krize u Makedoniji i dodao da je o sa VMRO-DPMNE razgovarao o koalicionom sporazumom, dok su pregovori sa SDSM još u toku.

U vezi mogućnosti da se postigne sporazum sa bilo kojom strankom, Ahmeti je kazao da DUI očekuje pisanu ponudu od SDSM, o kojoj bi se razgovaralo na sednici predsedništva te stranke i dodao da ne postoji krajnji rok za donošenje odluke, koja zahteva detaljnu analizu obzirom na važnost za državu.

Govoreći o platformi, Ahmeti je kazao da je ona više zajedničko saoppštenje albanskih parlamentarnih stranaka koje su poverile DUI da pregovara o formiranju nove vlade u njihovo ime, a da ga jedino nije potpisao lider DPA Menduh Tači.

Sa druge strane lider DPA Menduh Tači rekao je novinarima da je ubeđen da su lideri VMRO-DPMNE i DUI Nikola Grueski i Ali Ahmeti već postigli dogovor o formiranju vlade, ali i da bi bilo dobro da svima kažu šta taj dogovor sadrži.

On je nakon sastanka sa Hanom kazao da je jedan od razloga zašto se sastao sa njim bila i činjenica da Albanci u Makedoniji nemaju opozicionu partiju koja će ih predstavljati, dok su sve ostale postale članice neke vladine strukture.

Prema njegovim rečima, DPA neće nikada biti deo vlade u kojoj je DUI.

Generalni sekretar pokreta „Besa“ Afrim Gaši rekao je da je Han došao u Makedoniju kako bi pomogao da se razreši kriza i nađe rešenje.

– Besa je dala podršku SDSM da dobije mandat i formira novu vladu. Ali formiranje vlade je deo jednog drugog pregovaračkog procesa – i dadao da neće biti deo vlade ukoliko je nešto u tom pregovarčkom procesu protivno principima tog pokreta.

On je dodao i da Besa neće dati podršku pojedincima koji su pod istragom javnosti ili Specijalnog tužilaštva.

Komesar EU za proširenje Johanes Han razgovarao je u Skoplju sa predstavnicima političkih stranaka o političkoj krizi u toj zemlji, nastaloj nakon neuspešnog pokušaja formiranja nove vlade.

Vanredni parlamentarni izbori održani su u Makedoniji 11. decembra i na njima je VMRO-DPMNE, osvojila 51 poslanički mandat, SDSM 49 a DUI 10 mandata.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …