Home / AKTUELNO / DAČIĆ LOBIRA ZA PODELU I PREDAJU KOSOVA: “TO JE OSNOV ZA TRAJNI I KOMPROMISNI DOGOVOR SRBA I ALBANACA”

DAČIĆ LOBIRA ZA PODELU I PREDAJU KOSOVA: “TO JE OSNOV ZA TRAJNI I KOMPROMISNI DOGOVOR SRBA I ALBANACA”

Ivica Dačić, potpredsednik vlade, šef diplomatije i lider socijalista kaže u intervjuu Kuriru da sa opozicijom koja protestuje nema o čemu da se razgovara.

On dodaje da bi najveći uspeh samita u Berlinu bio kada bi Priština bila naterana da povuče sve nerazumne odluke.

Upitan da komentariše poruku ministra Aleksandra Vulina da bi što pre trebalo ići na razgraničenje, podseća da je to u stvari njegova ideja, ali da je tada kada je on izneo mnogima izgledala neostvarivo i opasno.

“Nije ovde reč o mom autorskom pravu, ja ga ne želim, već je reč o jednom racionalnom i pragmatičnom rešenju, koje može da bude osnov za trajni i kompromisni dogovor Srba i Albanaca, a čime moće da bude zatvoren najveći i najdugovečniji konflikt na Balkanu”, kazao je Dačić.

Lider socijalista kaže da bi za vladajući blok bio dobro da sada budu izbori, jer bi, navodi, oni time potvrdili i uvećali podršku u parlamentu, a to bi, uveren je, za građane značilo političku i ekonomsku stabilnost u naredne četiri godine.

“Bilo bi dobro i zbog toga da se konačno, ubedljivo i na jedini legitiman način stavi tačka na ove proteste, čiji je cilj da u Srbiji pobude neku nestabilnost i da pokušaju da legitimišu vlast iako za to nemaju ni snage ni znanja”, smatra Dačić.

Proteste opozicije i zahtev za dijalogom ne vidi kao nešto realno, jer, kako kaže, ne zna o čemu bi s njima uopšte razgovarali.

“Ako je zahtev da Vučić i ja odemo s vlasti, to ne može bez izbora, a oni na te izbore ne žele da izažu. Ponekda mi se čini da nemamo posla s odraslim i odgovornim ljudima, mego sa razmaženom decom”, kaže Dačić, koji liderima SzS posebno zameta što u nedostatku ideja prelaze sve granioce pristojnosti napadajući članove porodice političkog protivnika.

O tome zašto više niko ne pominje Zajednicu srpskih opština, da li izjavama o Miloševiću relativizuje prošlost, te kakav su značaj imali sušreti Vučića s kineskim i ruskim predsednikom, Dačić je govorio za plaznično izdanje Blica.

Kaže da su susreti s dvojicom svetskih državnika u trenutku kad Srbiji predstoji težak period u vezi s Kosovo, izuzetno značajni, posebno što je reč o najveđim podržavaocima srpske politike prema KiM.

“On su potvrdili privrženost dijaloguo KiM, rešenjima koja će biti u skladu sa međunarodnim pravom, a protiv pritisaka i jednostranih poteza, čemu je Priština sklona i u čemu ima očiglednu podršku Zapada. Bez Kien i Rusije Srbija bi odavno ostala bez ikakvog prava na Kosovo i Metohiju i bez ikakve šanse da se bori za svoje vitalne nacionalne interese”, kazao je Dačić.

Upitan da li takvim susretima “stavljamo prsti u oko” partnerima u EU, Dačić kaže da bi mnoge članice EU slavile kada bi bile u prilici da nujihovi lideri imali ovako učestale i plodne susrete sa Putinom i Si Đinpingom, kakve ima predsednik Vučić, te zaključuje da ne treba da se obaziremo na takve komentare.

Kaže i da bismo bez Briselskog sporazuma odavno mogli da se oprostimo od Kosova, a da svi koji smatraju da je to bila greška treba da se vrate u period pre sporazuma i da pošteno kažu šta smo mogli za Kosovo da uradim tada, a šta možemo sad.

“Danas bez Srbije ne da nema rešenja za KIM, nego ne može biti nijednog sastanka na tu temu a da na njemu Srbija ne učestvuje i ne pita se”, tvrdi Dačić i zaključuje da Briselski sporazum nije idealan, ali smatra da se njegovim prihvatanjem Srbija vratila za sto na kojem se odlučuje o Kosovu.

(Tanjug)

Check Also

NEMAČKA NA NOGAMA- POČEO OTPOR: “NEĆEMO DA NOSIMO BRNJICU I HOĆEMO PRIRODNI IMUNITET UMESTO VAKCINE”

U Berlinu se održava skup pod nazivom “Kraj pandemije – dan slobode”, a među njima …