Home / AKTUELNO / VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI POSLE CELODNEVNOG SASTANKA U BERLINU: EVO ŠTA JE REKAO…

VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI POSLE CELODNEVNOG SASTANKA U BERLINU: EVO ŠTA JE REKAO…

– Imali smo samo jedan uslov za nastavak dijaloga, da se takse povuku, a Albanci su rekli da moramo da priznamo Kosovo, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras u Berlinu, nakon sastanka posvećenog Zapadnom Balkanu, kom prisustvuju zvaničnici iz šest zemalja regiona na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Zaključak je da nastavljamo razgovore u užem formatu uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske o tome kako da pokušamo da nastavimo dijalog, kaže Aleksandar Vučić.

Predsednik je po završetku samitra u Berlinu rekao da nema formalnih zaključaka, niti se o nečemu glasalo, već da je reč o dogovoru.

Sledeća prilika za razgovor o nastavku dijaloga biće, rekao je, 1. ili 2. jula u Parizu, uoči sastanka Berlinskog procesa, u Poznanju, a posle evropskih izbora.

Predsednik je rekao da je na skupu postalo jasno sve ono što se krilo ispod žita.

Videlo se, dodaje, u najiskrenijoj formi i ko i kakav odnos iz regiona ima prema Srbiji i KiM.

„Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili pre svega Albanci sa KIM, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao“, rekao je Vučić novinarima.

On je ukazao da RS nije nikakva losa tvorevina, već da je Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH.

Kako kaže, odgovorio je i Albancima koji su imali pristup sledećeg tipa: prvo Rama govori o svom ministru spoljnih poslova koji je imao težak život, jer je živeo u vreme srpskih dikatatora na KiM, pa su Albanci s Kosova počeli da pričaju da moramo da priznamo Kosovo, da nema nikakve autonomije za Srbe, nema nikakve RS – i to je neka opsesivna fascinacija Srpskom – te da nema nikakvih izvršnih ovlasćenja za ZSO.

„Počeli smo u jednom trenutku i da se osmehujemo. Trudlili smo se da se ponašamo odgovorno i ozbiljno i milsim da smo to uspeli da učinimo, iako ne milsim da smopred bilo kim u Evropi svi zajedno danas izgledali dobro na bilo koji način“, ocenio je on.

„Razumeli smo sve što se krilo ispod žita, sve smo videli u jednom danu“, rekao je Vučić.

Vučić rekao je da je u Berlinu održana serija teških sastanaka.

Zahvalio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na njihovom angažmanu, rekavši da su oni bili veoma racionalni, razumni i ozbiljni i odgovorno se ponašali.

„Pokušavali su da pronađu rešenje za nastavak dijaloga, da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu“, rekao je Vučić srpskim novinarima u Berlinu.

On je dodao da Srbija nije imala nijedan uslov, osim da takse koje je Priština uvela budu povučene.

„Neki drugi su smatrali da je od dijaloga bilo važnije da takse ostanu, ali šta da radimo“, rekao je Vučić.

– Imali smo seriju teških sastanaka.

Možemo da izrazimo zahvalnost Merkelovoj i Makronu, oni su se racionalno ponašali i pokušavali su da pronađu rešenje za situaciju na Zapadnom Balkanu.

Srbija nije imala nijedan uslov osim da se takse povuku, neki drugi su smatrali da je od dijaloga važnije da ostanu takse, ali šta da radimo.

Sastanci su bili važni da vidimo ko kakve poglede imaju prema situaciji,- rekao je Vučić.

On navodi i da je iznenađen žestinom napada Alabanaca, posebno prema Republici Srpskoj.

– Albanci su rekli da moramo da priznamo Kosovo, nema nikakve autonomije za Srbe, nema ovlašćenja za ZSO, trudili smo se da ponašamo odgovorno.

Zaev je pokušao da nađe opravdanje za protivpravne takse – rekao je predsednik Srbije.

Check Also

VANREDNO STANJE MEĐU SRBIMA IZ OKOLINE ŠIDA: „POKRENULI SMO STRAŽE ZBOG MIGRANATA..“ (VIDEO)

Ovako za „Srbin info“ svedoči Miodrag Gičanov iz mesta Adaševci kod Šida, koji prenosi kakve …