Home / AKTUELNO / DAČIĆ OTKRIO NOVE DETALJE SA SEDNICE SAVETA BEZBEDNOSTI: „SINOĆ SE DESILO NEŠTO ŠTO NIJE NIKADA DO SAD!“

DAČIĆ OTKRIO NOVE DETALJE SA SEDNICE SAVETA BEZBEDNOSTI: „SINOĆ SE DESILO NEŠTO ŠTO NIJE NIKADA DO SAD!“

U Ujedinjenim nacijama održana sednica Saveta bezbednosti o Kosovu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je posle sednice SB UN da je primetna promena odnosa međunarodne zajednice prema kosovskom problemu, navodeći da na sednici nije bilo poziva zemljama da priznaju nezavisnost tzv. Kosova što je, kako je rekao, retko.

Dačić je u izjavi posle sednice SB UN o situaciji na KiM, rekao da je primetna velika razlika u tome kako su sednice izgledale pre nekoliko godina, a kako sada.

– Očigledno da je Srbija veoma ojačala svoju spoljnopolitičku poziciju, da su aktivnosti predsednika Aleksandra Vučića i njegovo učešće na jednoj od prošlih sednica SB i naša sveukupna politika doprineli da se bolje razume situacija oko KiM – rekao je Dačić.

Ukazao je i da na ovoj sednici niko nije pozvao druge zemlje da priznaju tzv. Kosovo, što je, kaže, retko.

– Promenile su se stvari, ali mi ne možemo da budemo zadovoljni situacijom na KiM, kako se ispunjavaju sve međunarodne obaveze koje je Priština preuzela i zato je neophodno da se o KiM raspravlja stalno na SB – rekao je Dačić.

Govoreći o toku sednice, Dačić je rekao da je pozvao međunarodnu zajednicu da se izjasni o pokušaju insceniranja navodnog trovanja članova tzv. CIK prilikom prebrojavanja srpskih glasova, navodeći da je jasno predočen zaključak prištinskih lekara da nema reči o trovanju.

Dačić je na sednici pozvao međunarodnu zajednicu da se izjasni i o stavovima Aljbina Kurtija, koji govori da će Briselski sporazum biti mrtvo slovo na papiru, zapitavši „šta to znači, zašto smo uopšte pregovarali?“

Dačić je rekao da se osnovna poruka sednice SB UN odnosila na objavljivanje internog izveštaja Unmika o incidentu u maju, kada su prištinske snage bezbednosti praktično lišile slobode i primenile silu prema pripadniku Unmika i jednom lokalnom službeniku, nanevši im teške telesne povrede.

To je u SB UN predočio specijalni predstavnik generalnog sekretara Zahir Tanin, koji je izneo zaključke da su oni bili na službenoj dužnosti, da nisu uopšte prekoračili bilo kakva ovlašćenja, da je došlo do kršenja konvencija o njihovim imunitetima, da su im nanete teške telesne povrede i da se vode sudski postupci protiv njih.

– Glavni zaključak je da se poziva Priština da kazni sve odgovorne. To je jasan odgovor na sve one priče kada je Vljora Čitaku pokušala da opravda ovakav gest Prištine – rekao je Dačić u izjavi.

Kako je naveo, gotovo sve članice SB UN su osudile takvo kršenje propisa kad je reč o pripadnicima Unmika i pozvale da se to nikad više ne desi.

– Mi smo izneli sve primere za kršenje ljudskih prava Srba na KiM, da predočimo kakvim se lažima Priština služi, počev od priče o dekolonizaciji pa do priče da nisu imali pravo na korišćenje svog jezika i pisma u bivšoj Jugoslaviji – rekao je Dačić.

Ministar je najavio i da sledeća sednica SB UN o Kosovu trebalo da bude održana u aprilu naredne godine.

(Tanjug)

Check Also

VELIKI UDAR: STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA SLEDI DRASTIČAN PAD STANDARDA..!

Poslednjih nedelja, cene osnovnih životnih namirnica i goriva drastično su skočile. Za naredni period se …