Home / AKTUELNO / DAČIĆ PORUČIO EVROPI: Srbija će uvesti kontramere ako EU ne bude sposobna da upravlja izbegličkom krizom!

DAČIĆ PORUČIO EVROPI: Srbija će uvesti kontramere ako EU ne bude sposobna da upravlja izbegličkom krizom!

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, izjavio je da Srbija neće dozvoliti da bude ograđena žicama i sa zatvorenim putevima, istakavši da će naša zemlja, ukoliko EU ne bude sposobna da upravlja izbegličkom krizom, biti primorana da uvede kontramere.

ivica dacic

On je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo da izbeglice budu vraćene u našu zemlju i da od evropskog komesara Johanesa Hana, koji u petak dolazi u Beograd, očekuje da čuje konačno rešenje Unije.

– Srbija ne može da dozvoli da bude koncentracioni logor, ograđena žicama sa zatvorenim saobraćajem, a da to nikoga nije briga. Da li je Evropa sposobna da upravlja organizacijom kao što je EU? Ako nije, Srbija će biti prinuđena da uvede kontramere – rekao je Dačić u Varšavi, gde je otvorio godišnju konferenciju OEBS kao predsedavajući.

Dačić je rekao da je Srbija sa Mađarskom posle incidentata na granici dogovorila da se otvori autoput, ali da je sad suočena sa činjenicom da su prema Hrvatskoj zatvoreni gotovo svi prelazi za saobraćaj.

– Danas sam pokušavao da razovaram telefonom sa kolegicom Vesnom Pusić i tražim objašnjenje zašto je zatvoren teretni saobraćaj. Da li smo sad umesto Evrope bez granica, ponovo dobili Evropu sa gvozdenom zavesom, kako jedna zemlja EU moze da zabrani saobraćaj sa susedima – rekao je Dačić.

On je rekao da će migrantska kriza, ukoliko Evropa ne reaguje, srušiti strukture EU. Prema njegovim rečima, da su evropske zemlje upotrebile ovoliku vojsku protiv Islamske države kakvu je upotrevanju prema izbeglice, do sad bi ta kriza bila rešena.

On je upitao da li su evropske vrednosti suzavac, zatvaranje puteva i granica i podvukao da to ne može biti politika EU i da Srbija traži hitno reagovanje EU.

– U Evropi su se granice zatvarale samo u vreme ratova, a reakcija EU je kao da se to dešava na drugoj planeti – rekao je Dačić.

Dačić je upitao da li je rešenje da Srbija podigne gvozdenu zavesu prema EU, i u tom smislu podsetio koliko su se narodi Evrope radovali rušenju gvozdene zavese. On je podvukao da Srbija ne pristaje na politiku gvodzenih zavesa i zaustavljanja autoputa Dačić je naveo da situacija sa migrantima pokazuje bezbednosnu, ali i krizu vrednosti, solidarnosti i humanosti u Evropi.

(Tanjug)

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …