Home / TEMA DANA / Analitičar Muriljo: Treći svetski rat bi mogao da počne svakog trenutka!

Analitičar Muriljo: Treći svetski rat bi mogao da počne svakog trenutka!

Politički analitičar Karlos Muriljo je za kostarikanske novine La Nacion rekao kako bi Treći svetski rat mogao da počne uskoro.

vojnici- rat- vojska

Prema njegovim rečima, ako geopolitička situacije ostane onakva kakva je trenutno, rat će početi relativno brzo. On je naveo da rat može početi iz više razloga, a da će najverovatnije početi zbog teritorijalnih konflikta, poput onih u Južnokineskom moru ili na Bliskom istoku.

Analitičar je izrazio želju da rat počne uskoro, jer će na taj način latinska Amerika biti izuzeta iz konflikta.

Pošto je Evropa zavisna od ruskih energetskih resursa, Rusija bi mogla da postane glavna energetska sila s fiksnom cenom prirodnog gasa, ako uspe da održi Arktik pod svojom kontrolom.

Što se tiče poređenja vojne moći SAD i Rusije, on kaže da Amerikanci imaju prednost zbog brojnih baza širom sveta, mada i Rusi imaju uslove da lansiraju svoje projektile.

Muriljo je rekao da se Moskva usredsredila na razotkrivanje delovanja Vašingtona do maksimuma.

Muriljo takođe veruje da bi republikanci davno počeli rat sa Rusijom, a da je politika demokratske partije u SAD samo odložila taj rat.

On takođe veruje da je proširenje NATO-a i EU na istok bila greška, iako je Evropa na taj način došla do jeftine radne snage i uspela da prevaziđe krizu iz 2008. godine.

Evropski vojni i politički stručnjaci su zaključili da je rat sasvim moguć, pošto NATO aktivno premešta svoje snage na rusku granicu.

Istovremeno, američki stručnjaci se ne slažu sa Muriljom po pitanju ruske vojske. Predstavnici Pentagona su nedavno izjavili da je Rusija najopasnija država na svetu i da predstavlja ozbiljnu pretnju po SAD.

(Webtribune.rs)

Check Also

RAT POSTAJE SVE OZBILJNIJI- BORBE U KARABAHU PVO SISTEMIMA ŠOKIRALE SVET: ZA NEKOLIKO DANA UBIJENO NA HILJADE LJUDI I UNIŠTENO NA STOTINE TENKOVA

Dinamika i obim rata u Karabahu su izuzetni i neviđeni do sada, kao i njegova …