Home / AKTUELNO / DAČIĆ: SRBIJA UZIMA KIM SEVERNO OD IBRA, A JUG DELE RUSIJA I SAD! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

DAČIĆ: SRBIJA UZIMA KIM SEVERNO OD IBRA, A JUG DELE RUSIJA I SAD! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Američki i ruski predsednik – Donald Tramp i Vladimir Putin – da upravljaju teritorijom Kosova južno od Ibra, po modelu koncesije na 99 godina, ministar Ivica Dačić smatra da bi ovo moglo da reši kosovski čvor.

Prema rečima šefa diplomatije Srbije, ovo rešenje obezbedilo bi dugotrajan mir.

– Srbija treba da uzme sever, a da crkve i manastiri dobiju autonomiju. Sve ostalo neka uzmu Tramp i Putin na 99 godina. Ako bi se tako rešio kosovski čvor, garantovano bi bio osiguran mir na ovim prostorima – navodi šef diplomatije.

Dačić podseća da je sličan predlog nedavno lansirao i američki predsednik.

– Čuli smo da u svetu već ima različitih predloga, eto, nedavno je bilo priče da Tramp hoće da kupi Grenland. Pa, kad već hoće, što ne uzmu deo Kosova umesto Grenlanda – rekao je Dačić za Srpski telegraf.

Analitičar Dragomir Anđelković je za isti list objasnio da bi realizacija Dačićevog plana ovako izgledala:

– To bi moglo da se brani kao međunarodna koncesija na ključne rudnike i resurse Kosova, u kojoj bi učestvovale i velike sile, ali i Srbi i Albanci. Na taj način bi se sredila situacija, Kosovo bi ekonomski napredovalo, bili bismo upućeni jedni na druge, pa bismo i bolje sarađivali.

Za Anđelkovića nema ničeg spornog u Dačićevom zahtevu da se Kosovo podeli i sever pripadne Srbiji:

– Podela teritorije, naravno, ali i podela resursa preko međunarodnih kompanija. Tu da budu uključeni rudnik Trepča, ugljenokopi, ključni privredni resursi Kosova, i to prvenstveno da vode Amerikanci i Rusi.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …