Home / AKTUELNO / SPREMA SE NEŠTO VELIKO: RUSI PRODALI SKORO SVE AMERIČKE HARTIJE OD VREDNOSTI I KUPILI NEVEROVATNE KOLIČINE ZLATA..

SPREMA SE NEŠTO VELIKO: RUSI PRODALI SKORO SVE AMERIČKE HARTIJE OD VREDNOSTI I KUPILI NEVEROVATNE KOLIČINE ZLATA..

Rusija je prošle godine prodala 85 odsto američkih državnih hartija od vrednosti – poseduje zlato u iznosu od preko 100 milijardi dolara

Ruske zlatne rezerve porasle su na više od 100 milijardi dolara zahvaljujući rastućim cenama zlata i naporima zemlje da poveća svoje zalihe u polugama. Samo je u junu Rusija kupila više od 18 tona dragocenog metala.

Junske kupovine zlata dovele su do ruskih zlatnih rezervi od ukupno 2.208 tona, pokazuju najnoviji podaci Centralne banke Rusije (CBR). To znači da od 1. jula Rusija sedi na planini zlata čija je vrednost 1.277,6.6 miliona dolara, pokazuje izveštaj CBR-a.

Od početka godine, nacionalna imovina dragocenog metala povećana je za oko 96,4 tone usred pritiska Moskve da dedolarizuje svoje devizne rezerve. U ruske blagajne u maju dodato je više od šest tona, u aprilu oko 16 tona, a u martu još 18 tona.

Najveća kupovina zlata dogodila se u februaru, kada su ruske rezerve zlata u jednom mesecu porasle za više od 31 tone. Tokom prvog meseca godine kupljeno je šest tona zlata.

Prošle godine Rusija je proglašena za naprivrženijeg kupca zlata, jer je nabavila gotovo 275 tona, što je najveći iznos ikada kupljen u jednoj godini, prema Svetskom savetu za zlato.

„Rusija, u ovom trenutku, očigledno želi da kupi što više zlata, a cena je još uvek relativno jeftina. To joj omogućava stvaranje veće zalihe zlata koja će umanjiti vrednost dolara kao rezervne valute “, rekao je bivši broker Piter Šif za RT.

Kasnije je analitičar predvideo da će plemeniti metal u bliskoj budućnosti dostići vrhunac iz 2011. (do 1900 dolara po unci).

Moskva je nekada bila jedan od najvećih investitora u hartije od vrednosti američke blagajne ali je mnogo njih prodala poslednjih godina. Rusija je značajno smanjila posed američkog duga i on je trenutno na najnižem nivou od maja 2007. godine i iznosi 12.024 milijardi dolara.

Prošle godine, Rusija je smanjila svoje udele za više od 85 odsto, sa 96,9 milijardi dolara u januaru na 13,2 milijarde dolara u decembru.

Webtribune.rs

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …