Home / AKTUELNO / DEMONSTRACIJA SILE: Rusija vojnom paradom proslavila Dan pobede! (VIDEO)

DEMONSTRACIJA SILE: Rusija vojnom paradom proslavila Dan pobede! (VIDEO)

rusija-tenkovi

Na Crvenom trgu u Moskvi danas je održana vojna parada povodom Dana pobede, uz učešće oko 10.000 vojnika i prikaz 114 komada moderne vojne opreme, a zbog loših vremenskih uslova otkazano je prikazivanje aviona i helikoptera

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da ruski borbeni avioni i helikopteri neće učestvovati u paradi zbog nepovoljnih meteoroloških uslova u moskovskoj oblasti, pa su letelice vraćene na svoje aerodrome, prenosi Tas s.

Inače, prvobitno je bilo planiran prikaz 72 jedinice avijacije.

Deo parade posvećen mehanizaciji otvorio je legandarni tenk T-34, kojim se Crvena armija u Drugom svetskom ratu probila do Berlina.

Takođe su prikazana oklopna višenamenska vozila „Tigr“, univerzalne oklopne mašine „Tajfun-K“ i „Tajfun-U“, pešadijska borbena vozila bazirana na borbenoj platformi „Kurganjeck-25“ i osnovna pešadijska borbena vozila BMP-3, navodi ruska agencija.

Zatim je moskovska publika imala priliku da vidi kolonu savremene ruske oklopne tehnike – tenkove „Armata“ i glavne borbene tenkove T-72B3.

Rusku artiljeriju su ove godine predstavljale puške „Koalicija-SV“ i haubice na sopstveni pogon „Msta-S“.

Bataljon ruskih taktičkih balističkih raketnih sistema, raketni kompleksi zemlja-vazduh „Buk-M2“ i „Tor-M2U“ demonstrirali su moć ruskih oružanih snaga.

Prvi put su na paradi prikazani i raketni sistemi za dejstvo u polarnim uslovima – sistemi vazdušne odbrane „Tor-M2DT“ i raketni kompkesi zemlja-vazuh „Pancir-SA“, bazirani na vozilima za sve terene.

Crveni trgom prodefilovali su i oklopni višenamenski transporteri za ljudstvo „Rakuška“ ruskih vazduhoplovnih snaga i vozila za protivvazdušnu borbu BMD-4M, a potom i sistemi raketne vazdušne odbrane dugog domenta S-400 i interkontinentalne balističke rakete „Jars“.

Na današnjoj paradi je prvi put učestovala i Omladinska vojska koju čine 90.000 mladića i devojaka iz cele zemlje.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je smotru jedinica, a predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se okupljenima na Crvenom trgu.

PUTIN: NEMA, NITI ĆE BITI SILE KOJA MOŽE DA POROBI RUSKI NAROD

Nema, niti će biti sile koja može da porobi ruski narod, poručio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin sa Crvenog trga povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

„Lekcije prošlosti nas pozivaju da budemo oprezni“, poručio je Putin, rekavši da ruske oružane snage mogu da odbiju bilo koji napad i reaguju na bilo koju pretnju.

Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kako je rekao, Rusija je otvorena za saradnju i uvek je na strani sila mira.

Događaji iz prošlosti nameću nam veliku odgovornost pred budućim pokoloenjima, da im prenesemo duh velike pobede i osiguramo mir i stabilnost, dodao je ruski predsednik.

Putin je Rusima čestitao Dan pobede a nakon toga je uz plotune intonirana himna RF.

Smotru je izvršio ministar odbrane Sergej Šojgu.

Paradu uživo možete pratiti na video snimku dole.

(Novosti Online)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …