Home / AKTUELNO / DESANT KFORA U ZUBINOM POTOKU: Američki komandosi „odsekli“ Gazivode

DESANT KFORA U ZUBINOM POTOKU: Američki komandosi „odsekli“ Gazivode

Helikopteri su počeli da nadleću pola sata posle ponoći. Vraćali su se i odlazili. Skoro sat vremena kružili su iznad Gazivoda. Verovatno su dovozili vojnike. Ponovo su krenuli pred zoru. Nije nam bilo svejedno. Nismo mogli da spavamo od uznemirenosti.

Ovim rečima mlađa žena, majka troje dece iz Zubinog Potoka, opisuje jučerašnji desant američkih snaga u okviru Kfora, koji su munjevitom akcijom zazele branu i blokirale sve prilaze hidrocentrali.

Naoružani dugim cevima, vojnici juče nisu dozvoljavali pristup akumulaciji. Prsti su im bili na obaraču i upozoravali su novinarske ekipe da se ne približavaju, ali nisu zabranjivali fotografisanje. Borbena vozila bila su razmeštena ispred ulaza u upravnu zgradu Hidroelektrane.

Mada su svoje manevre pravdali ranije dogovorenom vojnom vežbom, to nije umanjilo uznemirenost meštana kojima su veze i fiksne i mobilne telefonije bile u prekidu od šest ujutru. Iako svi naši sagovornici ne skrivaju bes i revolt zbog, kako ističu, bahatosti američkih vojnika. Svi oni sumnjaju da je ovaj manevar u stvari paravan da prištinske vlasti zauzmu ovo jezero strateški važno za Srbe na severu Kosmeta.

– Svašta smo mi preživeli prethodnih dvadesetak godina. I tenkove i bombe, i metke… preživećemo i ovu okupaciju. Jer, i kroz istoriju smo bili okupirani ali smo se uvek oslobađali. A oni koji otimaju naše neka se čuvaju Božije kazne – poručuje stariji čovek iz okolnog Zupča.

– Nije lako provesti ni jedan dan, a ne ovolike godine u neizvesnosti. Bojim se samo nemira jer ukoliko i jedan metak opali, može se desiti da narod krene u zbeg – priča nam sa zebnjom devojka koja radi u prodavnici na ulasku u Zubin Potok.

Dok se hidroelektrani nije moglo prići, magistralni pravac je bio prohodan. Ali, saobraćaja gotovo da i nije bilo…

STRATEŠKI ZNAČAJ

Jezero Gazivode ima strateški značaj ne samo za sever Kosmeta već i albanske opštine južno od Ibra koje se odatle snabdevaju vodom. Hidrocentrala Gazivode kod Zubinog Potoka i trafostanica „Valač“ su ključni energetski resursi na severu Kosova, u vlasništvu „Elektroprivrede Srbije“. U proteklom periodu su „meta“ prištinskih vlasti, koje žele da ih „uključe“ u kosovski energetski sistem.

(Novosti)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …