Home / TEMA DANA / POMETNJA U TAJNIM CENTRIMA MOĆI: Tramp udario na Rotšilde, stavlja pod kontrolu najmoćniju banku na svetu!

POMETNJA U TAJNIM CENTRIMA MOĆI: Tramp udario na Rotšilde, stavlja pod kontrolu najmoćniju banku na svetu!

Predsednik Tramp je obećao da će vratiti kontrolu nad Federalnim rezeravama od porodice Rotšild, oslobađajući ih od štetnih propisa koji decenijama unazađuju Ameriku.

Tramp kaže da je Federalnim rezervama predugo bilo dozvoljno da izazivaju povećanje kamatnih stopa, kreiraju ogromne dugove i usporavaju rast ekonomije.

Cnbc.com izveštava: Odbor guvernera Federalnih rezervi mora imati sedam članova. On ima tri. Dvojica od trenutnih guvernera su na tu poziciju postavljeni od strane predsednika Trampa.

Još dva su predložena od strane predsednika i čekaju potvrdu Senata. Nakon što ova dvojica dođu u odbor FED-a, predsednik će onda predložiti još dvojicu. U suštini, moguće da šest, od sedam članova Odbora, na to mesto bude postavljeno od strane Trampa.

Savezni komitet za otvoreno tržište ima 12 članova i postavlja monetanu politiku nacije. Sedam od njih 12 su članovi Odbora guvernera. Dodatnih pet su predsednici okružnih banaka Federalnih rezervi.

Osim šefa FED banke u Njujorku, koji je imenovan od strane predsednika, ostala četiri mogu da preuzmu svoje pozicije kao predsednici okružnih banaka samo ako odbor u Vašingtonu pristane na njihovo zapošljavanje. Jedan od njih, predsednik FED banke u Mineapolisu, Nil Kaškari, već se zalagao za dalje povećanje kamatnih stopa.

Nakon usvajanja Dodd Frank zakona u julu 2010. godine, FED su dobile ogromnu moć da regulišu bankarsku industriju. Brzo su počeli da nameću niz novih pravila. FED su uspostavile sistem koji bi kaznio banke koje ne poštuju njihova nova pravila.

Ova pravila uključuju postavljanje ograničenja u pogledu toga koliko bi pojedinačna banka mogla biti velika; koliko novca su banke morale da ulože u federalne fondove i obveznice, kao procenat njhove imovine; koji zajmovi su bili poželjni a koji ne; gde su banke mogle da dobiju svoja sredstava, i mnogo, mnogo više, uključujući i to koliko bi banka mogla da plati svoje investitore u dividendama.

Ova pravila su značajno usporila ulaganja banaka u ekonomiju (Volker pravilo) i imala su štetan uticaj na zajmove banaka na stambenim tržištima (i druge agencije su imale uticaj ovde).

Dakle, od svih vladinih agencija, FED su možda najrestriktivnije. Predsednik je već krenuo na korigovanje ovih neumerenosti tako što je postavio novog guvernera FED-a (Rendal Kuarles) da reguliše bankarsku industriju.

U drugom tromesečju 2018. godine, rast nesezonski prilagođene novčane ponude (M2) je bio nula, novčana ponuda uopšte nije rasla. To je zbog toga što FED smanjuje svoje bilansno stanje u potpunosti, za 50 milijardi dolara mesečno. Pored toga, FED je povećao kamatne stope sedam puta od Q4 2015. godine. Pretpostavlja se da će uslediti još pet povećanja kamatne stope.

Ovo je najzategnutija monetarna politika još otkako je Pol Voker predvodio instituciju srednom 1980-ih godina. Podsetićemo se da je njegova politika dovela do recesije. Trenuta monetarna politika FED-a je u direktnoj suprotnosti sa ekonomskim ciljevima predsednika.

Štaviše, Trezor procenjue da će platiti 415 milijardi dolara kamate na federalni dug u ovoj fiskalnoj godini. Bolja procena bi mogla biti 450 milijardi dolara ako stope nastave da rastu. Postoji mnogo mostova i tunela i poslova koji se mogu stvoriti ovim novcem.

Zatim, tu je inflacija. Verovatno će se povećati ako FED olakša svoju politiku. Ako se to dogodi, plaćanje federalnog duga postaje lakše. Ono što je manje poželjno je to da veće kamatne stope smanjuju vrednost nekretnina. Niže stope koje stimulišu inflaciju povećavaju vrednosti nekretnina.

Predsednik može i preuzeće kontrolu nad FED-om. Možemo se podsetiti da kada je napisan zakon o kreiranju Federalnih rezervi, sekretar Trezora je označen i kao šef Federalnih rezervi. Vratiće se to doba. FED će se uskoro politizovati.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …