Home / AKTUELNO / DESANT NATO VOJSKE NA GRANICU SA RUSIJOM: Najveći premeštaj u istočnoj Evropi od kraja Hladnog rata! (VIDEO)

DESANT NATO VOJSKE NA GRANICU SA RUSIJOM: Najveći premeštaj u istočnoj Evropi od kraja Hladnog rata! (VIDEO)

rat-nato-vojska-usa-sad-amerika

Britanski ministar obrane Majkl Falon opisao je operaciju premeštanja njihovih i nemačkih topova i vojske na estonsko-rusku granicu kao „najveći premeštaj u istočnoj Evropi od kraja Hladnog rata“.

On je dodao da će do kraja aprila uz rusku granicu u Estoniji biti raspoređeno “više od 800 britanskih vojnika sa tenkovima”.

Veliki broj britanskih vojnika, tenkova, samohodnih topova i ostalog naoružanja počelo je da pristže u Estoniju u sredu. Prevezeni su brodovima iz britanskih i nemačkih pomorskih luka.

Teška vojna oprema, poput tenkova „čelendžer 2“, i drugih oklopnih vozila kao što su „terijer“, „titan“ i „trojan“, kao borbenih pešadijskih vozila „vorijor“, biće prebačeni iz estonske luke u vojnu bazu Tapa.

Novo naoružanje pojačaće britansku vojnu prisutnost u istočnoj Evropi.

NATO opravdava gomilanje vojnika i vojne opreme upostavljanjem sigurnosti u istočnoj Evropi sa ciljem odvraćanja od mogućnosti ruske agresije.

Američke, francuske i nemačke trupe već se nalaze u Estoniji u sklopu NATO međunarodnih bataljona. Do kraja meseca, u bazama Tapa i Amari, nalaziće se oko 1.650 vojnika, dok će poslednja spomenuta služiti i kao vazduhoplovna baza za NATO vazdušne snage iz Nemačke.

Sve veće gomilanje vojnih snaga uz rusku granicu deo je NATO operacije u sklopu koje će na Baltik biti premeštena ukupno četiri međunarodna bataljona, što je među članicama Saveza dogovoreno još prošle godine.

Naravno, iz Moskve ovakvu odluku žestoko kritikuju, i upozoravaju da će jačanje savezničke vojne prisutnosti u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj potkopati sigurnosnu ravnotežu na Starom kontinentu.

Pogledajte snimke:
(kurir.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …