Home / AKTUELNO / DETALjNA PROGNOZA ZA POČETAK APRILA- POZNATI METEOROLOG NAJAVIO VELIKE PROMENE!

DETALjNA PROGNOZA ZA POČETAK APRILA- POZNATI METEOROLOG NAJAVIO VELIKE PROMENE!

Prolećne temperature su obeležile prethodne dane, a meteorolog Marko Čubrilo izneo je svoja predviđanja o vremenskim prilikama za period pred nama.

On je za naredne dana na svojoj Fejsbuk stranici najavio zahlađenje i kišu krajem sledeće nedelje:

U petak krajem dana izgledno pogoršanje, kiša i zahlađenje, za naredni vikend moguća pojava snega na planinama.

Jutra će biti vedra i prohladna, ponegde još uz pojavu magle i slabog, uglavnom prizemnog mraza i to najčešće u kotlinama i duž visoravni, dok će tokom dana biti pretežno sunčano i toplo vreme.

U prvom delu nedelje dnevni maksimum od oko 14 na krajnjem severoistoku i istoku do oko 22 na jugozapadu regiona, dok će drugom delu nedelje nad celim regionom maksimumi biti od 16 do 23 stepena Celzijusa uz slab južni vetar, objavio je na svoj Fejsbuk profilu Marko Čubrilo.

Promena sinoptike koja će Evropu zahvatiti oko 01. aprila će se kod nas manifestovati prvo oko 03. aprila. Sa građenjem veoma jakog anticiklona nad širim prostorom Grenlanda, Islanda i severozapadnog Atlantika preko Norveškog mora će se pokrenuti velika količina hladnog i vlažnog maritimno-polarnog vazduha i to posebno posle 03. aprila.

Ka nama će se prvi prodor koji neće biti tako jak spustiti u petak posle podne donoseći naoblačenje, kišu i pljuskove, a ponegde bi moglo biti i grmljavine, dok bi za naredni vikend uz jače zahlađenje koje trenutno simuliraju oba modela snežana granica mogla biti oko 700mnv ponegde, posebno na zapadu regiona.

Nad ostalim predelima za naredni vikend se trenutno simulira kišovito i hladno, dok će se dnevni maksimumi spustiti znatno ispod proseka i trebali bi se kretati 2 na krajnjem severozapdu do oko 10 na jugoistoku regiona.

Oko 03. aprila preko Velike Britanije, zapadne i jugozapadne Evrope uslediće još jači prodor maritimno-polarnog vazduha, ali za sada sve upućuje da će se on preko ovog dela Evrope uputiti zapadnije od nas te će naš deo kontineta brzo ući u topao sektor tog ciklona i uz jako južno stujanje temperature bi već oko 05. aprila imale vrednosti i oko 20 stepeni Celzijusa.

Hoće li biti i nestabilno je za sada teško proceniti jer sve zavisi gde će se tačno ciklon locirati. Svakako bi do oko 08. aprila trebalo ostati relativno toplo uz južni vetar kada bi verovatno i do nas stigao hladan front donseći kišu, grmljavinui i zahlađenje.

Posle 10. aprila ostaje da se vidi hoće li se anticiklon locirati nad nama i doneti nam sunčano i toplo vreme ili će njegovim lociranjem severnije i zapadnije od nas ka nama strujati relativno svež vazduh sa severa.

Narednih 4 do 5 dana donose pravo proleće, zatim je moguće jače pogoršanje, zahlađenje i brdsko-planinske sneg da bi vrlo brzo posle njega ponovo otoplilo.

(alo)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …