Home / TEMA DANA / ALBANCI PRAVE VOJNU BAZU: SPREMAJU POHOD NA SEVER- NA UDARU 4 SRPSKE OPŠTINE!

ALBANCI PRAVE VOJNU BAZU: SPREMAJU POHOD NA SEVER- NA UDARU 4 SRPSKE OPŠTINE!

Takozvane kosovske bezbednosne snage (KBS) planiraju da izgrade bazu na brdu Crnuša, čime se direktno ugrožava bezbednost Srba u ovom delu južne srpske pokrajine. Brdo Crnuša se nalazi na nadmorskoj visini od 1.010 metara i s njega se može nadgledati teritorija opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Vučitrn s većinskim srpskim stanovništvom i desetine sela.

Prema oceni Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, formiranje baze kosovskih bezbednosnih snaga u Južnoj Mitrovici jeste direktna pretnja Srbima na severu.

– Ideja da se ta baza nazove „Isa Boljetinac“ ili „Boljetini“, prema albanskom vojnom lideru s početka 20. veka poznatom po zločinima nad Srbima na KiM, jasno ukazuje da Albanci poručuju da će pre ili kasnije upotrebiti te snage za okupaciju severa – ističe Anđelković.

Međunarodna akcija

Na Srbiji je da pokrene ozbiljnu međunarodnu akciju i bude spremna da po potrebi i vojno brani sever Kosova.

– Pregovori su dobri, ali je kapitulacija neprihvatljiva. Ako neko bude pokušao da osvoji sever Kosova, onda se mora ponoviti sve ono što smo imali 2011, kada je organizovanim srpskim otporom sprečen pohod albanskih paravojnih formacija na taj deo naše teritorije – mišljenja je Anđelković.

U nepohodnost alarmiranja međunarodne zajednice uverena je i Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, koja ističe da je ovim prekršena Rezolucija 1244.

Ime po zločincu

Predsednik opštine Južna Mitrovica Agim Bahtiri, koji je odobrio ustupanje zemljišta, rekao je da će se baza prostirati na 191 hektar i da će svaki centimetar zemlje biti zaštićen. Bahtiri je predložio da baza dobije ime po Isi Boljetiniju, prvom vođi albanskog ustanka iz 1910. u borbi za oslobođenje od Osmanskog carstva i Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore. Srbi ga pamte po brojnim zločinima i proterivanju srpskog življa iz Ibarskog Kolašina nakon 1901, koji je uključivao ubistva, silovanja, pljačke, navodi Kosovo onlajn.

– Najava izgradnje najveće vojne baze Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova rezultat je nepoštovanja Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti UN, koja je sadržala obavezu razoružavanja tzv. OVK, a da je kulminacija usledila transformacijom Kosovskog zaštitnog korpusa u KBS 2018. Budući da četiri članice NATO ne priznaju nezavisnost Kosova i protive se ulasku KBS u baze Kfora, pojavila se potreba da se izgradi baza koja će pružiti mogućnost transformacije KBS u oružane kosovske snage pod vođstvom ključnih zemalja članica NATO koje su ga priznale – precizira Milićeva.

Kontrola severa

Podseća da Kfor ima bazu u Leposaviću na severu Kosova i smatra da Srbija treba da krene u organizovanu kampanju za promenu delova Rezolucije 1244 UN koji će ići u njenu korist, da bi zajedno sa Kforom pod mandatom UN kontrolisala sever Kosova.

– To šta se s kog brda vidi, zavisi mnogo i od toga ko kontroliše južni Kopaonik. Ako Srbija sa Kforom to radi, onda ostaje vojno neutralna, a partner NATO koji ima mandat da sprovodi Rezoluciju 1244 i teško bi se Kinezi i Rusi pravdali odbijanjem kompromisa – kaže direktorka CEAS.

Poručuje i da se Kuritijeva vlada mora zaustaviti u priči da je Ahtisarijev plan maksimum kompromisa jer ga Srbija nije priznala, a sa Srbijom pregovara.

– Srbija treba da traži legitimne izmene Rezolucije 1244 koja obavezuje sve – zaključila je Milićeva.

Jašarijevi jurišnici

-1994. formirana je paravojna teroristička organizacija OVK
Osnivač i vođa OVK je sve do smrti 1998. bio Adem Jašari, kog je zamenio Hašim Tači

-OVK napadao i brutalno ubijao srpske civile, zbog čega su se sukobljavali sa srpskom policijom

-Prema Rezoluciji 1244 UN rasformirani su 1999. nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, kojim je okončano bombardovanje SRJ
Većina pripadnika OVK prelazi u kosovsku policiju

-21. 1. 2009. iz snaga Kosovskog zaštitnog korpusa formirane su Kosovske bezbednosne snage, koje broje 2.500 aktivnih i 800 vojnika u rezervnom sastavu, a naoružani su lakim oružjem

-14. 12. 2018, kršeći ustav i sve međunarodne pravne akte i dogovore, prištinske vlasti su usvojile tri zakona o transformaciji KBS u tzv. vojsku Kosova.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …