Home / AKTUELNO / DIREKTOR „TREPČE“ ZALEDIO SRBE: ALBANCI NAM OTIMAJU RUDNIK, TAKSE SU ZA OVO MALO DETE!

DIREKTOR „TREPČE“ ZALEDIO SRBE: ALBANCI NAM OTIMAJU RUDNIK, TAKSE SU ZA OVO MALO DETE!

Usvajanje statuta rudarskog kombinata „Trepče“ predstavlja dalji korak u nizu pravnog nasilja koje sprovodi Priština, izjavio je danas generalni direktor „Trepče sever“ Jovan Dimkić i istakao da su u odnosu na to takse „malo dete“, jer ovo može da ima daleko više negativne posledice od taksi.

Kosovska skupština izglasala je noćas statut „Trepče“ kojim se predviđa registracija nove kompanije u skladu sa zakonom donetim 2016. godine koji, kako je Dimkić istakao na TV Pink, od početka ima krajnje negativan predznak da se radi o politčkom aktu koji je usmeren pre svega u političko-pravnom smislu na otimanje državne imovine Srbije.

„S profesionalnog aspekta ovaj zakon je krajnje neodrživ, o čemu smo govorili sve ovo vreme. Kao što je i zakon donet, na isti način je donet i statut i slobodno mogu da kažem da se radi o jednonacionalnim dokumentima“, rekao je Dimkić.

Istakao je da usvajanje statuta predstavlja dalji korak u nizu pravnog nasilja koji Priština sprovodi.

„Kreirano je na jednonacionalnoj osnovi, usvojeno na jednonacionalnoj osnovi, a predviđeno je da se primenjuje za makar dve nacionalne zajednice na KiM.

U pitanju je jedno potpuno ignorisanje, ne zanemarivanje, nego potpuno ignorisanje naših interesa vezanih za ovaj najznačajniji i najveći privredni objekat na KiM“, istakao je Dimkić.

Kako je ocenio, takse su malo dete u odnosu na akte koji su sada usvojeni i koji, dodao je, mogu da imaju daleko više negativne posledice nego što imaju same takse.

„Kada je reč o taksama, na početku smo mislili da ćemo biti u opasnosti zbog hrane, nedostatka lekova… ali se pokazalo da uz pomoć države mi to lako prevazilazimo.

Proizvodne kompanije kao što je ‘Trepča’ imale su u početku niz teškoća, međutim, mi smo se prilagodili svemu tome i mogu da kažem da bile takse hiljadu, sto ili deset odsto, za nas je praktično svejedno.

Mi imamo povećanje troškova u fianansijskom smislu, ali takse, što se same ‘Trepče’ tiče, nisu više ni izbliza takav problem kao što je ovaj koji nastaje usvajanjem ovog statuta i daljim koracima koji se predviđaju“, rekao je Dimkić.

On je dodao da, prema procenama, oko 30 do 35 odsto stanovništva na severu KiM zavisi direktno do aktivnosti „Trepče“.

(Tanjug)

Check Also

ŠTA JE PRAVI RAZLOG JOKIĆEVOG „NE“ SRBIJI?

Nikola Jokić je pre nekoliko dana objavio da neće predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u …