Home / AKTUELNO / ĐUKANOVIĆ NAJAVIO UKRAJINSKI SCENARIO PROTIV SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

ĐUKANOVIĆ NAJAVIO UKRAJINSKI SCENARIO PROTIV SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Gostujući na državnoj televeiziji (RTCG), kod svog, sa razlogom, omiljenog novinara koji, veličajući lik i delo šefa režima nikad ne propusti priliku da dobro uvredi i Srbe u Crnoj Gori, Milo Đukanović se, podstaknut i neometan od svog domaćina, prikazao u „svoj svojoj veličini“.

I šta drugo očekivati od pomenutog dvojca, osim bestidne pljuvačine po svemu što je srpsko, i veličanja dostignuća bezakone, urušene i osiromašene Crne Gore.

Najavljujući obračun „države“ sa SPC, poput većine njegovih saradnika i pristalica znatno zainteresovaniji za imovinu crkve nego za crkveni život, predsednik Đukanović je – ocenio je portal IN4S – po ko zna koji put ocenio da se Srpska pravoslavna crkva brutalno meša u politički život Crne Gore.

I naveo ove Đukanovićeve reči: “Prisustvujemo uvredljivim stavovima i izajavama, koji su uvredljivi po Crnu Goru, crnogorski narod i autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. To vidim kao sastavni dio uloge koju SPC igra prema Crnoj Gori, a ta uloga je izrazito destruktivna”.

Posle crkve, na red je došla – naglašava IN4S – i država Srbija, i srpski intelektualci, kao omiljene teme pomenutog „veselog“ tandema.

“Određeni krugovi u Srbiji, nosioci vlasti, medijski i SPC su se veoma trudili da zaoštre svoj odnos prema Crnoj Gori”, rekao je Đukanović, zaboravljajući pri tom sramnu ulogu Crne Gore, koja je u posljednje vrijeme više puta zabola „nož u leđa“ toj istoj „problematičnoj“ Srbiji, podržavajući Kosovo* u naporima da uđe u Unesko i Interpol.

Očigledno, borba šefa režima i njegovih poltrona za Srbima, SPC i zakonima vlastite države se zahuktava. Ne bi trebalo sumnjati da ćemo, samo ako to bude u njihovoj moći, prisustvovati novim besramnim epizodama Đukanovićeve samovolje i neutoljive žeđi za bogaćenjem. A sledeća žrtva njegovih mračnih planova, po svemu sudeći je – SPC u Crnoj Gori.

Đukanović je najavio – objavila je ruska novinska agencija RIA Novosti – da će „rukovodstvo Crne Gore“ raditi na „nezavisnosti crnogorske crkve od Srpske pravoslavne crkve“.

Ukazala je da je Đukanović naglasio: „Naravno, država mora pomagati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Više puta sam govorio da je za mene nesporna činjenica istorijska autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve. Okolnosti pod kojima je bila ukinuta poništili smo referendumom od 21. maja 2006-te“.

Isti špil je – prema ruskoj agenciji – dodatno otvorio ovako:

„Smatram da je neophodno da u interesu budućnosti Crne Gore i njene stabilnosti – kojoj crkva može značajno doprinositi – nastavimo rad na sistematičnom, fundamentalnom i demokratski utemeljenom obnavljanju autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve. Mislim da država nosi odgovornost za to i da je dužna, u svakom slučaju, da pomogne u ostvarivanju tog cilja“.

Ovo je otvorena najava udara na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, Budimljansko-nikšićku i Hercegovačko-zahumsku eparhiju SPC.

Lako je pretpostaviti da će Đukanović i njegov režim – ako već nisu – zatražiti od carigradskog patrijarha Vartolomeja da pseudocrkvi raspopa Miraša Dedejića da autokefalnost. Po ukrajinskom scenariju.

A Amerikanci će ovom naumu dati svaku moguću podršku.

Ako već nisu…

Check Also

SRPSKI ANALITIČAR IZ SAD: „U VAŠINGTONU KAO DA JE RATNO STANJE!“

Sve u Vašingtonu i SAD deluje kao da je ratno stanje, kaže analitičar spoljne politike …