Home / AKTUELNO / DOBRA VEST ZA VOZAČE! UKIDAJU SE KAZNENI POENI I SMANjUJU KAZNE ZA PREKORAČENjE BRZINE: Evo šta donosi novi zakon…

DOBRA VEST ZA VOZAČE! UKIDAJU SE KAZNENI POENI I SMANjUJU KAZNE ZA PREKORAČENjE BRZINE: Evo šta donosi novi zakon…

policajac- policija

Prema sadašnjem zakonu prekoračenje brzine od 21 do 50 kilometara na sat u naselju predviđena je novčana kazna od 6.000 do 20.000, četiri kaznena poena i zabrana upravljanja vozilom najmanje mesec dana

Vozači koji voze između 70 i 80 na sat u naselju više neće dobijati nijedan negativni poen niti ostajati bez dozvole, već će za kaznu morati da plate 10.000 dinara, odnosno 5.000 ako plate u roku od osam dana.

Ova novina Nacrta zakona o bezbednosti u saobraćaju bi trebalo da bude usvojen do kraja godine. To praktično znači da će vozači u naselju moći da voze i do 30 kilometara na čas više od dozvoljene brzine koja je sada 50 km/h, a da pritom prođu samo sa novčanom kaznom.

Prema sadašnjem zakonu prekoračenje brzine od 21 do 50 kilometara na sat u naselju predviđena je novčana kazna od 6.000 do 20.000, četiri kaznena poena i zabrana upravljanja vozilom najmanje mesec dana.

Izmenom i dopunom zakona uvela bi se novčana kazna od 10.000 dinara za prekoračenje brzine od 21 do 30 kilometara na čas u naselju što bi značilo da će policija biti mnogo blaža prema većini neodgovornih vozača.

– Nauka je dokazala da prilikom sudara pri brzini od 80 km/h nema preživelih pešaka, pri brzini 50km/h, koliko je kod nas ograničenje gine 40 odsto pešaka. zato je u Japanu ograničenje 40, u Parizu 30 kilometara na sat, jer sa životom pešaka ne bi smelo da bude kompromisa – rekao je profesor na Saobraćajnom fakultetu Miloš Vujanić.

Jedan od zanimljivih predloga dopune zakona jeste da motociklisti mogu da koriste žutu traku, to je svetska strategija bezbednosti saobraćaja jer procena da će vozači dvotočkaša na taj način biti mnogo sigurniji.

Check Also

KISINDŽER: U SUDARU SA KINOM, AMERIKA SVE SLABIJA, POTREBNA NOVA STRATEGIJA

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer je predložio da se sa Kinom ponovi isti trik …