Home / AKTUELNO / DOBRO OTVORITE OČI: Lek od kojeg je umrla Ivana Bodrožić i dalje se prodaje u apotekama!

DOBRO OTVORITE OČI: Lek od kojeg je umrla Ivana Bodrožić i dalje se prodaje u apotekama!

U poslednje vreme lekari u Srbiji šalju pacijente u apoteke po anestetik “diprivan” (“propofol“) i to onaj isti za koji se pretpostavlja da je ubio Ivanu Bodrožić.

apoteka

Nju su krajem prošle godine pronašli u hotelu “Hajat” sa špricem u veni i ampulom tog leka pored njenog tela.

“Propofol” nikako ne bi trebalo prodavati u apotekama niti bi smeo bilo ko od zdravstvenih radnika da ga uzme od pacijenta i ubrizga mu u telo, piše Alo! Upravo zbog toga će inspekcija Ministartsva zdravlja odmah poslati inspektore u privatne apoteke jer je po zakonu “propofolu” mesto jedino u zdravstvenim ustanovama, a pacijentima mogu da ga daju sampo dobro obučeni medicinski radnici.

500Ivana Bodrožić i Željko Mitrović

– Trebalo bi da mi u privatnoj klinici urade biopsiju prostate. Sumnjaju na rak i nisam mogao da čekam na red kod državnih lekara. Intervencija mi je zakazana za nekoliko dama i silno sam se iznenadio kada mi je lekar rekao da bi trebalo osim postalih stvari , da kupim lek “diprivan” koji je ustvari anestetik. Bilo mi je čudno da u klinici nemaju anstetike, a rade operacije – priča za “Alo” Lj. Š. (52) i kaže da je od lekara dobio ime apoteke u kojoj može da kupi lek i da mu je cena po ampuli 1.723 dinara.

U toku jučarašnjeg dana mogao je da se kupi “propofol” i to u neograničenim količinama, a cena se kreće od 451 do 1.723 dinara po ampuli.

Farmaceut Vukosava Stevanović iz “Apotekarskog jezgra” kaže za “Alo” da lekari koji šalju pacijente da ovaj lek nabavljaju u apotekama, krše zakon.

500

– Katastrofa! Nijedan ampulirani lek ne sme pacijent da donese lekaru da mu ga on da. Ovo što se sad dešava trebalo bi da ispita zdravstvena inspekcija, jer se anestetici mogu držati i aplikovati samo u zdravstvenim ustanovama. Posebno “propofola”, kojeg pacijentima daju samo anesteziolozi – objašnjava ona i dodaje da su u ovom slučaju7 prekršaj učinile veledrogerije, koje nikako ne bi smele da snabdevaju apoteke tim lekom, kao ni apoteke koje ga nabavljaju.

Iz RFZO kažu da se ovaj lek može upotrebljavati samo u stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

(Alo.rs)

Check Also

PRVI SNIMCI IZ PAKLA „AZOVSTALJA“: POSLE PREDAJE I ČIŠĆENJA KATAKOMBI U KOJIMA SU BORAVILI PRIPADNICI PUKA AZOV (VIDEO)

NA društvenim mrežama pojavili su se snimci iz “pakla” Azovstalja. Iz tunela ispod Azovstalja izašlo …