Home / AKTUELNO / Francuski humanitarac: „Upoznao sam vas u teškim trenucima, iako nemam ni kap srpske krvi, Srbija teče mojim venama, ne želim da odem!“

Francuski humanitarac: „Upoznao sam vas u teškim trenucima, iako nemam ni kap srpske krvi, Srbija teče mojim venama, ne želim da odem!“

Francuski humanitarac Arno Gujon postao je srpski državljanin.

500Foto: Tanjug, Marko Đoković

Uverenje, pasoš i ličnu kartu uručio mu je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Poznati humanitarac Gujon je potom novinarima rekao da je veoma dirnut ceremonijom i da je zahvalan Vladi Srbije, a posebno ministru Stefanoviću što su prepoznali njegov rad i uvažili želju da postane deo ovog naroda.

„Upoznao sam srpski narod u teškim trenucima. Upoznao sam ga tamo gde je najizvorniji, ali i najugroženiji. Sada, kada se oblaci razmiču nad Srbijom, želim da sa njim ostanem u toj budućnosti, koja će biti bolja, u to sam siguran. Iako nemam ni kap srpske krvi, Srbija teče mojim venama“, rekao je Gujon.

Kako je rekao, da mu je onog dana kada je u Francuskoj osnovao humanitarnu organizaciju „Solidarnost za Kosovo“ neko rekao da će kroz 10 godina živeti u Beogradu, govoriti srpski, oženiti se Srpkinjom i dobiti pasoš Srbije i to od ruke ministra unutrašnjih poslova, ne bi mu „ni u snu poverovao“.“Ali život je čudo. Ponekad se zapitam kako sam kao običan francuski mladić bez ikakvih srpskih korena stigao dovde. Život nam otvara mnoge puteve, a na nama je da izaberemo jedan od njih. Izabrao sam onaj koji mi se čini pravim putem“, rekao je Gujon.

On se zahvalio svojoj supruzi Ivani, kao i roditeljima i dedi, koji su mu pričali o Srbiji kada je bio dete, „verujući u prijateljstvo koje povezuje dva naroda“.Stefaović je rekao da Gujon već deceniju pomaže srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji, brine se o svim ugroženim i sa svojim timom iz NVO „Solidarnost za Kosovo“ osmišljava akcije, prikuplja ogromnu pomoć, angažuje i animira francuske firme i pojedince i tu pomoć transportuje i nosi ugroženim Srbima na KiM.

„Koliko voli našu zemlju, pokazao je nebrojeno puta, želim da mu zahvalim za svu humanost i brigu o našim građanima i veliko mi je zadovoljstvo što je meni pripala čast da mu danas uručim ličnu kartu, pasoš i rešenje o državljanstvu“, rekao je ministar policije.

Prema njegovim rečima, Gujon je formulare popunio ćirilicom.“To je dosta neobično i veoma mi je bilo drago što sam to mogao da vidim. On je pre 15-ak dana dobio ćerku koju je nazvao Milena i njegova ćerka će uskoro stići u Beograd, pa ćemo imati još jednog malog državljanina naše zemlje“, rekao je Stefanović.On je dodao da je državljanstvo Gujonu možda trebalo da dođe u nekim prethodnim godinama, ali da se nada da ipak stiže u pravo vreme.Gujon dolazi iz Vizija kod Grenobla u Francuskoj, odakle pomaže deci na Kosovu i Metohiji. Igračke, hranu, garderobu, knjige i ćebad dovozi kombijima i šleperima. Osnivač je francuske humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ i već 10 godina se bavi humanitarnim radom na Kosovu i Metohiji. Autor je knjige „Svi moji putevi vode ka Srbiji“.

(Tanjug)

Check Also

PRVI SNIMCI IZ PAKLA „AZOVSTALJA“: POSLE PREDAJE I ČIŠĆENJA KATAKOMBI U KOJIMA SU BORAVILI PRIPADNICI PUKA AZOV (VIDEO)

NA društvenim mrežama pojavili su se snimci iz “pakla” Azovstalja. Iz tunela ispod Azovstalja izašlo …