Home / AKTUELNO / Dodik otkrio razlog: Izetbegović planira da izazove rat i napadne Srpsku! Evo šta se dešava..

Dodik otkrio razlog: Izetbegović planira da izazove rat i napadne Srpsku! Evo šta se dešava..

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će odlučno braniti Republiku Srpsku, te poručio bošnjačkom članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da ne kalkuliše nikakvim računicama da bi mogao bezbednosno ili politički da je ugrozi.

Dodik je rekao da Izetbegović preti ratom, a njega optužuje da ugrožava bezbednost.

– Šta Izetbegović može da uradi? Kako da napadne Republiku Srpsku? Šta da, recimo, dođemo u tu ekstremnu situaciju? Kako bi on to uradio? Sa kojom vojskom – upitao je Dodik.

On je naveo da u Oružanim snagama BiH ima Bošnjaka, ali da nije siguran da bi svi bili deo Izetbegovićeve političke odluke.

Dodik je istakao da Srpska ima svoju policiju koja je spremna da je brani, te dodao da nije nepoznato da Republika Srpska jača policiju, ali iz želje da se bori protiv terorizma.

– Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak kaže da je Republika Srpska manifestovala silu 9. januara. Zamislite gluposti!? Naravno da onda nije daleko od toga da Izetbegović kaže da Dodik ili Srpska ugrožava bezbednost – izjavio je Dodik sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

Predsednik Srpske kaže da Izetbegović napada Srbiju i Srbe, jer je u silaznoj političkoj liniji i napad na Srbe mu izgleda kao dobra varijanta da bi vratio poljuljano poverenje.

Dodik je istakao da je Izetbegović „uljuljkan Srbima izdajnicima“ iz zajedničkih institucija BiH, te da veruje onima koji izmišljaju priče o paravojnim organizacijama u Srpskoj.

– U isto vreme pod njegovom ingerencijom se u Federaciji BiH nalaze egzaktne jedinice koje se paravojno organizuju. Znamo da je Izetbegović pokrovitelj toga, da se mnoga lovačka društva u FBiH pripremaju za brzu transformaciju za „ne daj bože“ – rekao je predsednik Srpske.

Dodik smatra da je priča o navodnoj upitnoj bezbednosti smišljena s namerom da bude eliminisan pre izbora, odnosno da se ne bi kandidovao i bio izabran.

Standardi i činjenice

Predsednik Srpske je istakao da niko nije protiv poboljšanja odnosa između Srba i Bošnjaka, ali da ti odnosi moraju biti bazirani na određenim standardima i neupitnim činjenicama.

– Republika Srpska je neupitna. Nikakav razgovor sa Bošnjacima ili bilo kim ne može da se desi ukoliko je zahtev umanjenje snage Srpske. Samo možemo razgovarati o jačanju snage Republike Srpske – poručio je Dodik.

On je naglasio da je za Srpsku prihvatljiva BiH onakva kakva je napisana u Dejtonskom sporazumu, odnosno da je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ne onakva kakvom je vidi Izetbegović i deo međunarodne zajednice.

– Naša politika je politika revizije svih nametnutih odluka visokog predstavnika da bi se doveli u poziciju da tri naroda i dva entiteta razgovaraju u BiH. Svako drugo nametanje, očekivanja, posebno njegove budalaštine u vezi sa pretnjom ratom su dokaz čoveka koji nema nikakvo rešenje – istakao je Dodik.

On je ponovio da se o pravima Srpske ne diskutuje, da ona nisu za trgovinu i da se o tome ne može otvoriti nijedna diskusija ni panel u svetu u kojem bi Republika Srpska učestvovala i dala legitimitet.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …