Home / AKTUELNO / „DOĐE LI DO POKUŠAJA MAJORIZACIJE – BIĆEMO BLIZU ORUŽANOG KONFLIKTA“

„DOĐE LI DO POKUŠAJA MAJORIZACIJE – BIĆEMO BLIZU ORUŽANOG KONFLIKTA“

Novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTS da će njegova platforma za delovanje biti Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

Milorad Dodik je gostujući u emisiji Upitnik rekao da u budućnosti želi da Srbija i Bosna i Hercegovina imaju dobru saradnju.

Kada je reč o pitanju Kosova, srpski član Predstavništva BiH napominje da tu „nema dilema“ te da će pratiti Beograd i Srbiju.

Komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsedništva Željka Komšića da je za njega Kosovo nezavisna država, Dodik kaže da je to bila nepotrebna izjava imajući u vidu da je Vučić, kako kaže, svima čestitao.

Dodik ističe da ne želi da pravi dodatne podele unutar BiH, ali niti da se Republike Srpska degradira.

Srpski član Predsedništva BiH navodi da će njegova platforma za delovanje biti Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

„Moja politika je mir, da se odluke uzmu u okviru organa, a ne visoki predstavnik, da se američki i britanski ambasador ne mešaju u mikroupravljanje“, ističe Dodik.

Dodik ne isključuje mogućnost da RS bude nezavisna kao, kako kaže, posledica neuspeha ustavne BiH.

Govoreći o najavama da će u zgradu Predsedništva BiH doneti zastavu Republike Srpske, Dodik napominje da on dolazi iz RS te da je zato sasvim logično da donosi politike iz Srpske i njena obeležja.

Prema njegovim rečima, BiH je složena zemlja i nema svoj identitet bez sastavnica – dva entiteta i tri naroda. „Ne vidim zašto zastava treba nekog da uznemiri“, kaže Dodik.

Dodaje da će, ako ne bude dobio podršku za zastavu, biti problema sa sednicama Predsedništva.

„Ima telefona. Stvar nije simboličkog karaktera. Ukoliko pristanete da se identitet RS svali na upražnjavanje u Banjaluci, dobijete priču da 9. januar nije Dan Republike Srpske“, napominje srpski član Predsedništva BiH.

Za sebe kaže da nije bosansko-hercegovački unitarista te da neće dozvoliti majorizaciju bilo koga.

„Uveren sam da smo, pri procesu majorizacije, blizu oružanog konflikta“, napominje Dodik.

Kada je reč o timu sa kojim će raditi, Dodik kaže da proslavljeni reditelj Emir Kusturica može mnogo da mu pomogne kao savetnik s obzirom na iskustvo i poznavanje lokalnog mentaliteta.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …