Home / TEMA DANA / MAKEDONIJA NA IVICI GRAĐANSKOG RATA

MAKEDONIJA NA IVICI GRAĐANSKOG RATA

Svih 80 poslanika u makedonskom Sobranju, koji su u petak podržali ustavne promene, dobilo je posebno obezbeđenje.

Oni su obezbeđenje dobili posle pretnji koje su im upućivane zbog glasanja u parlamentu, rekao je makedonski ministar policije Oliver Spasovski.

– Uradili smo bezbednosnu procenu poslanika, pogotovo onih koji su podržali početak ustavnih promena i oni će biti pod policijskom zaštitom sve dok se ne proceni da zaštita više nije neophodna – izjavio je Spasovski, prenosi MIA.

Spasovski je izjavio da su “prave pretnje” upućene poslanicima, pogotovo putem Fejsbuka i drugih društvenih mreža. Pored direktnih pretnji poslanicima, prećeno je i njihovim porodicama, dodaje makedonski ministar.

– Svako ko pokuša da unese osećanje nesigurnosti među građanima biće optužen – rekao je Spasovski, dodajući da su pretnje došle i od grupa koje su dovedene u vezu sa pokretom Bojkot referenduma, prenosi MIA.

Odgovarajući na pitanje novinara o optužbama VMRO-DPMNE da je pojedinim poslanicima nuđen novac u zamenu za pozitivan odgovor na ustavne promene, Spasovski kaže da će kancelarija javnog tužioca biti odgovorna da istraži takve optužbe.

– Ako postoji osnov za ove tvrdnje, onda bi javni tužilac trebalo da pokrene istragu. Takođe, ako je poslanicima nuđen novac, trebalo bi to da prijave, jer je mito krivično delo – rekao je Spasovski.

Sobranje je podržalo u petak predlog o pokretanju inicijative za promenu Ustava u skladu s Prespanskim sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 80 poslanika.

Poslanici VMRO-DPMNE su prethodno vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati da glasaju za promenu imena zemlje u Republika Severna Makedonija, prenela je agencija MIA, a jedan od uslova je i amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …