Home / AKTUELNO / DOK SVI GLEDAJU U SIRIJU, NATO SE SPREMA ZA RAT U SRCU EVROPE

DOK SVI GLEDAJU U SIRIJU, NATO SE SPREMA ZA RAT U SRCU EVROPE

Pogledi celog sveta upereni su u Siriju, ali dok Amerikanci povlače svoje vojnike odatle, u centar Evrope prevoze dodatni kontingent, i to radi pripreme za sukob sa „geopolitičkim protivnikom Rusijom“. Cilj manevara jeste da se pokaže koliko su brzi i efikasni vojnici NATO-a, piše „Biznis insajder“.

Nakon što su Amerikanci povukli svoju vojsku iz Sirine, taj vakuum su popunile Rusije, Sirija i Turska, piše list.

Dok je ceo svet u šoku pratio šta se događalo u toj bliskoistočnoj zemlji, vojnici prve konjičke divizije američke vojske sleteli su u centar Evrope. U okviru operacije „Atlantska odlučnost“ oni će učestvovati u vežbama brzog prebacivanja vojske u Istočnu Evropu u slučaju rata s „geopolitičkim protivnikom Rusijom“.

Specifičnost ovogodišnjih manevara je u tome što će se američka vojska prvi put u savremenoj istoriji iskrcati u holandskom gradu Flisingenu, koji se nalazi na 2.000 kilometara od Moskve. Deo naoružanja je u luku prevezen još 11. oktobra.

Izbor je pao na holandski grad, jer su Amerikanci želeli da provere geografsku i birokratsku situaciju u regionu. Oni žele da pokažu da imaju najraznovrsnije puteve za prebacivanje vojske u Evropu.

U operaciji je angažovano 3.500 vojnika, 85 tenkova i 120 borbenih mašina. Cilj je da se pokaže i koliko brzo i efikasno mogu da deluju vojnici NATO-a. „Oni kao da govore: Dragi Rusi, i ne pomišljajte da napadate naše evropske saveznike. Spremni smo za sve“, objašnjava autor teksta.

Učestale operacije američke vojske na teritoriji Evrope pokazuju koliko se ozbiljno u Beloj kući odnose prema „ruskoj pretnji“, navodi autor.

Ipak, oružane snage imaju razne probleme. Zakoni i pravila, kao i infrastrukturni problemi, usporavaju proces. Fali sve: železničke pruge i asfaltirani putevi, kao i mostovi koji mogu da izdrže veliki teret.

Evropljani pokušavaju da savladaju prepreke. Severnoatlantska alijansa je u nemačkom gradu Ulmu organizovala komandni centar za brzo prebacivanje vojske i tehnike. Kakve će rezultate dati ovi napori pokazaće američke vojne vežbe u Evropi, zakazane za sledeću godinu. U njima će učestvovati 37.000 vojnika iz 18 zemalja, navodi autor teksta.

(Sputnjik)

Check Also

PREKO MILION LJUDI NA DEMONSTRACIJAMA U PARIZU! (VIDEO)

Deseti vikend protesta počeo je u 12 sati. Organizatori kažu da je bilo preko milion …