Home / TEMA DANA / TEŠKA POMETNJA U POLJSKOJ: “TRAMP JE IZDAO KURDE I NIŠTA GA NEĆE SPREČITI DA I NAS PREDA RUSIMA”- OVO SE DEŠAVA

TEŠKA POMETNJA U POLJSKOJ: “TRAMP JE IZDAO KURDE I NIŠTA GA NEĆE SPREČITI DA I NAS PREDA RUSIMA”- OVO SE DEŠAVA

Ovo je jedna od gorućih tema u Poljskoj ovih dana. Događaji u Siriji odjeknuli su u Poljskoj kao bomba. Poljaci su počeli da se brinu. Ako je Tramp tako lako predao svoje “saveznike” u Siriji, zar ne bi isto to mogao da učini i sa Poljskom?

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da Turskoj da zeleno svetlo za vojnu operaciju na severu Sirije izazvala je burne reakcije u Poljskoj. Poljski mediji počeli su uzbuđeno da pišu o „izdaji Kurda“ i da im je Tramp “zabio nož u leđa”. U isto vreme, mnogi novinari i političari izrazili su strah da bi Vašington mogao da učini isto sa Varšavom, što je vrlo verovatno ako podrška Poljskoj odjednom prestane da bude američki nacionalni interes.

Najoštrije su na to što se dogodilo reagovali liberalni mediji  i dnevni listovi. Tako je Newsweek Polska objavio članak pod naslovom “Tramp je izdao Kurde i ništa ga neće sprečiti da proda Poljsku Moskvi”.

“Izdaja saveznika Sjedinjenih Država nas tera da razmišljamo o temeljima naše bezbednosti. Šta će se dogoditi ako Rusija bude zahtevala ekstrateritorijalni koridor kroz Poljsku?“, piše novinar čime je doslovno uplašio svoje čitaoce.

Ne tako daleko od Newsweeka otišla je Gazeta Wyborcza, objavljujući materijal sa naslovom: „Tramp je izdao Kurde. Hoće li izdati i Poljake?”

“Način na koji su Sjedinjene Države iskoristile svoje saveznike trebalo bi da upozori poljsko rukovodstvo, koje tako uporno traži naklonost američkog predsednika”, navodi se u objavi.

Novinar popularne internet stranice Onet nazvao je Trampovu odluku “nožem u leđa” Kurdima i pozvao je Varšavu “da ne zaboravi da su Poljake i 1945. godine izdali zapadni saveznici”.

„Takođe se postavlja važno pitanje  hoće li Tramp ikada napustiti svog evropskog saveznika kada bude smatrao da ulaganje u Poljsku više ne služi američkim interesima? To se ne može isključiti, iako se, s obzirom na brojne interese koje Varšavu i Vašington danas povezuju i činjenicu da pripadamo NATO-u, možemo sigurno radovati samo tuđoj nesreći“, piše na stranici.

Bolnu temu „izdaje“ nastavila je poljska publikacija Wojsko News specijalizovana za vojna i odbrambena pitanja. Tamo je povučena analogija između izdaje Poljske od strane zapadnih saveznika tokom Drugog svetskog rata i trenutnih događaja u Siriji.

“Niko poput Poljaka ne zna šta znači izdaja od strane saveznika. 1939. Francuzi i Englezi ostavili su nas na milost i nemilost neprijatelja. Nakon 80 godina, američki predsednik je ponovio “podvig” naših “saveznika”. Da, nadmašio ih je, izdao je Kurde koji su se borili i umirali zajedno sa Amerikancima”, navodi se u poljskom vojnom časopisu.

Polityka je pisala o lekcijama za Poljsku koje su proizašle iz napada Turske na Kurde.

“Nemojte se zavaravati. Kad se zaista ozbiljni interesi stave na vagu, možemo biti žrtvovani u ime nečeg važnijeg. Baš kao i Kurdi. To je jedino čega se morate sećati, kako ne biste bili toliko razočarani kobnim saznanjem da u politici nema emocija. Postoje samo interesi”, kaže novinar lista.

Portal Wirtualna Polska objavio je intervju sa veteranom iračke misije i stručnjakom za bezbednost sa Univerziteta za informatičku tehnologiju i menadžment u Žešovu. Posebna pažnja posvećena je objavi Donalda Trampa na Twitteru da Sjedinjene Države neće zaštititi Kurde u Siriji, budući da su od njih udaljeni 7.000 milja. Prema bivšem vojniku, izjave i postupke američkog vođe treba smatrati upozorenjem za Poljsku, koja je takođe od Amerike udaljena oko 7.000 kilometara.

“U jednoj od objava na Twitteru, Tramp je objasnio da Turci i Kurdi vekovima ratuju, pa neka sami rešavaju svoje probleme. Sa istim uspehom mogao bi reći istu stvar u situaciji kada Rusija napadne Poljsku. Tada će se uzimati u obzir i isključivo ekonomski interesi“, zaključuje se u objavi.

Portal Do Rzeczy je citirao Romana Gertiha, političara koji je izjavio da “SAD ne štite svoje saveznike”.

“Ovo je udarac za autoritet Sjedinjenih Država, kao i udarac našoj bezbednosti, koju vlada stranke Pravo i pravda vidi samo i isključivo na temelju odnosa sa Trampom”, objasnio je Gertih.

Zabrinutost zbog moguće izdaje Poljske izrazili su ne samo liberalni mediji i političari. Naime, na stranicama konzervativne Rzeczpospolite, glavni urednik spoljnepolitike je napisao: “Sjedinjene Države su odbacile svog saveznika, sirijske Kurde. U toj situaciji postavlja se važno pitanje: “Može li Tramp isto tako da napusti i evropskog saveznika?”

Internet izdanje WPrawo, koje se smatra krajnje desničarskim, komentariše Trampovu izjavu da “želi da se bori samo tamo gde je za njega isplativo i boriće se za pobedu”.

“Nemoguće je jasnije reći da Amerikanci nikoga neće zaštititi u ime ideala ili zato što su im nešto obećali. Važni su samo poslovni i američki interesi. Za poljske vlasti, koje mašu sloganom „snažno u savezima“, Trampova odluka bi trebalo da bude signal upozorenja. Čim postane neprofitabilan, svaki savez se može raspasti. Amerikanci neće ginuti za Kurde. Žele li da ginu za Poljake? Nema šanse, čak ni u šali. Ako se ne možemo sami zaštititi, onda nas niko neće zaštititi. Poljaci bi to trebalo da shvate ”, stoji u komentaru portala WPrawo.

Čelnik Nacionalnog pokreta, jedan od vođa konfederacijske koalicije evroskeptika i nacionalista u poljskom parlamentu, Robert Vinicki, govoreći u intervjuu za list Kresy, kritikovao je nepostojanje alternativne politike vladajuće stranke.

„Ova situacija pokazuje koliko opasno za Poljsku može biti nealternativna politika vlade stranke Pravo i pravda. Mi možemo u budućnosti da postanemo Kurdi centralne Evrope, koje će odbaciti Amerikanci, jer su odlučili da naša zaštita nije u njihovom interesu”, rekao je Robert Vinicki.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je sprovoditi suverenu politiku u odnosima sa Moskvom i Berlinom, Vašingtonom, Tel Avivom i drugim glavnim gradovima, jer se niko ne može ograničiti na saradnju isključivo sa jednom državom.

Generalno, nedavni događaji u Siriji izazvali su talas kritika u Poljskoj, bilo sa leve ili desne strane, a sve su usmerene protiv vladajuće stranke Pravo i pravda, koja vodi isključivo proameričku politiku i zavidno se zalaže za izgradnju “Trampove zemlje“.

Međutim, takva kritika verovatno neće imati efekta, budući da su, počevši od 1989. godine, poljske vladajuće elite zapravo odustale od bilo kakvog subjektiviteta u međunarodnoj areni i na području odbrane, pretvarajući svoju zemlju u instrument spoljne politike Sjedinjenih Država. Ako je Poljska do 1989. bila vazal Sovjetskog Saveza, nakon te godine i naknadnim raspadom Varšavskog ugovora i „sovjetskog carstva“ zemlja je samo zamenila vladare, ne uživajući ni dana punog nacionalnog suvereniteta.

Što se tiče događaja sa Kurdima, to bi bio sam vrh ledenog brega koji dokazuje prostu činjenicu da u politici nema osećaja i postoje samo interesi. Za Poljake je sreća što Rusi u ovom trenutku niti imaju iracionalnih težnji, niti interesa da napadnu Poljsku, stajao iza nje Vašington ili ne.

Kada se rasporede raketni sistemi u Poljskoj i ako dođe do neželjenog incidenta kog će ruski napredni radari prepoznati kao pretnju nacionalnoj bezbednosti, tada će istog trenutka uslediti nuklearni odgovor. To je ono o čemu bi Poljaci trebalo da razmišljaju, a ne hoće li ih ili neće SAD braniti u slučaju „ruske agresije“.

(logicno.com)

Check Also

OTKRIĆE ZATRESLO SRBIJU: VUČIĆ REŽIRAO HAOS NA KIM UZ DOGOVOR! SVE POVEZANO S IZBORIMA I RIO TINTOM! (VIDEO)

Za današnji haos na Kosovu i Metohiji je direktno odgovoran Aleksandar Vučić, koji je u …