Home / AKTUELNO / DR ŠEKLER I DR TIODOROVIĆ: DELTA SOJ ĆE NAPASTI MLADE LjUDE I NEVAKCINISANE

DR ŠEKLER I DR TIODOROVIĆ: DELTA SOJ ĆE NAPASTI MLADE LjUDE I NEVAKCINISANE

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da delta soj korona virusa, koji je pre nekoliko dana potvrđen i u Srbiji, „ima nešto blaže simptome”, ali da ga ne treba olako uzimati.

Tiodorović je za RTS izjavio da „moramo biti svesni da smo otvorena zemlja” i da je zbog komunikacije sa svetom neizbežna pojava delta soja korona virusa, zbog čega je potreban oprez „ali nema potrebe za bilo kakvom panikom”.

On je naveo da su zaražavanju delta sojem podložni pre svega mladi od 18 do 25 godina, kao i da po dosadašnjim iskustvima infekcija deluje „kao malo jača prehlada”.

„Nema gubitka mirisa i ukusa kao kod prethodnih sojeva, ima glavobolje, može i temperatura, ali ne obavezno. Deluje kao malo jača prehlada, ali to ne treba olako uzimati”, rekao je Tiodorović, prenela je Beta.

Prema njegovim rečima, zaraženi delta sojem se najčešće otkrivaju prilikom testiranja za putovanje van zemlje, pa je tako juče u Nišu otkriven kod deteta koje je bilo pozitivno na korona virus, a nakon toga je smešteno na dečjoj klinici, „iako je u sasvim dobrom stanju”.

„Ovo je poruka svima mladima – ako želite da idete na manifestacije i festivale, najbolje je da se vakcinišete”, rekao je Tiodorović.

Kako je naveo „svi dostupni podaci potvrđuju da sve vakcine koje se koriste, štite od ovih sojeva”.

„Vakcina je izlaz”, kazao je Tiodorović i dodao da u poslednje vreme „imamo veliki pad u vakcinaciji” protiv korona virusa, što je „vrlo pogrešno, jer se nećemo spremiti za septembar i oktobar” kada nastupa sezona respiratornih infekcija.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je danas da je najvažnija činjenica da vakcina štiti od korone, navodeći i da će novi, delta soj „tražiti nevakcinisane i to ne mora svećom jer ih ima dosta”.

„Manja količina tog virusa je dovoljna za inficiranje, znači dovoljno je da ga se udahne manje ili da se kraće sedi kraj zaraženog”, rekao je Šekler za TV Prva, dodajući da u slučaju da se vakcinisani razbole, to ima blaži oblik.

Prema njegovim rečima, iskustava iz drugih zemalja govore da će se njima zaražavati u 98 odsto slučajeva nevakcinisani i, kako je dodao, ne zna gde će da se sakriju od virusa, prenosi Beta.

Govoreći o potrebi vakcinisanja, on je rekao da naglasak sada treba da bude na uzrastu od 18 do 40 godina.
Navodeći da je na dva uzorka, ispitana uzorka u institutu u Kraljevu, nađen delta soj, on je rekao da to „nije ništa neočekivano i ko zna da li smo uhvatili prve” (takve slučajeve), možda je bilo i pre”.

„Meni je nepojmljivo da neko sada putuje u Rusiju kako bi se bavio planinarenjem, gde imate najveći broj novozaraženih ikada”, rekao je Šekler, ukazujući kod koga je otkrivena zaraženost delta virusom, kao i da se radi o osobama koje nisu vakcinisane.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …