Home / TEMA DANA / OBRATITE PAŽNjU! DELTA SOJ STIGAO U SRBIJU IZ RUSIJE: EVO KO SU NAJVIŠE UGROŽENI I ŠTA JE JEDINI SPAS!

OBRATITE PAŽNjU! DELTA SOJ STIGAO U SRBIJU IZ RUSIJE: EVO KO SU NAJVIŠE UGROŽENI I ŠTA JE JEDINI SPAS!

Delta soj koronavirusa registrovan u Srbiji kod naših državljana koji su se vratili iz Rusije. U saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da su oba pacijenta mlade osobe.

– Trenutno su u stabilnom opštem stanju. Nisu vakcinisani – navodi se u saopštenju i dodaje da je sekvenciranje urađeno u Specijalističkom veterinarskom institutu u Kraljevu.

Imunolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler sa instituta u Kraljevu rekao je u gostovanju na RTS da postoji mogućnost da je delta soj i ranije bio u cirkulaciji, ali i da nije smrtonosniji u odnosu na ostale mutacije, samo uzrokuje drugačiju kliničku sliku. – Simptomi su glavobolja, suvoća grla i bol u grlu.

 Ne uzrokuje povišenu telesnu temperaturu i gubitak čula ukusa i mirisa, a kod starijih osoba može da dovede do obilnije sekrecije iz nosa. Najefikasnija zaštita su vakcinacija, nošenje maski i održavanje distance – istakao je dr Šekler i dodao da su nevakcinisani na najvećem udaru novog soja:

– Zato apelujem da oni koji se nisu imunizovali to urade što pre, a maske je neophodno nositi u svakoj prilici. Dve doze vakcine protiv kovida 19 izgleda da pružaju visoku zaštitu od delta soja koronavirusa, saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA). – Novi podaci na osnovu čvrstih dokaza pokazuju da dve doze vakcine štite od delta soja – rekao je Marko Kavaleri, koji je zadužen za vakcinalnu strategiju EMA:

– Svesni smo zabrinutosti zbog brzog širenja delta soja. Zasad se čini da četiri vakcine koje su odobrene u Evropskoj uniji štite od svih sojeva koji cirkulišu u Evropi, uključujući i delta soj. Evropski ogranak SZO predviđa da će takozvana delta varijanta, koja je otkrivena u Indiji, do avgusta biti “dominantan” soj koronavirusa, rekao je Kavaleri i time potvrdio prognoze Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Virusolog dr Ana Gligić rekla je za Kurir da je ovo samo još jedna nova mutacija virusa, koja može biti opasnija za mlađu populaciju i one koji se nisu vakcinisali: – Simptomi kod ovog soja jesu drugačiji zato što je reč o novoj promeni u samom virusu, a kako se on trudi da preživi, normalno je da će mutirati, ali to ne treba da dovede do panike kod vakcinisanih jer vakcine koje imamo u velikom procentu štite od svih mutacija.

Stručnjaci upozoravaju

Četvrti talas na jesen će opet napuniti bolnice

Dr Milanko Šekler rekao je u gostovanju na RTS da je akcenat na vakcinaciji radno sposobnog stanovništva, od 18 do 40 godina, jer baš u tom uzrastu veliki procenat nevakcinisanih za koje su opasne nove mutacije virusa.

– Ukoliko imunizacija u Srbiji ostane na svega 50 odsto vakcinisanih, scenario koji nas čeka na jesen jeste 4.000 zaraženih na dnevnom nivou – upozorio je Šekler. Međutim, epidemiolog dr Predrag Kon se ne slaže sa Šeklerovim prognozama i kaže da je 4.000 “pojačana” brojka, ali napominje da broj zaraženih može preći 1.000.

I virusolog dr Nada Kuljić Kapulica je saglasna sa dr Konom. – Izvesno je da ćemo na jesen imati oko 1.000 novozaraženih dnevno. Normalno je da se nadamo kraju epidemije, ali moramo da budemo obazrivi jer je aktivnost virusa još uvek prisutna – rekla je za Kurir dr Kuljić Kapulica.

ČINjENICE/ Simptomi delta soja

– Glavobolja

– Suvoća grla

– Bol u grlu

– Obilnije sekrecije iz nosa kod starijih osoba

– Ne izazova povišenu telesnu temperaturu i gubitak čula mirisa i ukusa

ČINjENICE/O delta soju

– Prvi put se pojavio u Indiji u martu 2020.

– Proširio se u više od 90 država

– Po simptomima podseća na grip

– Ovaj soj je za 60 odsto zarazniji od britanske varijante

– Najviše obolevaju mladi i nevakcinisani

– Stopa smrtnosti i dalje je niska, ali se smrt obično događa nekoliko sedmica nakon infekcije

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …