Home / AKTUELNO / DRAMATIČNE SCENE POTAPANJA BEOGRADA: Najmoćniji oblaci prekrili pola Srbije- „SUPEROLUJA“ UDARA PONOVO!? (VIDEO)

DRAMATIČNE SCENE POTAPANJA BEOGRADA: Najmoćniji oblaci prekrili pola Srbije- „SUPEROLUJA“ UDARA PONOVO!? (VIDEO)

Jučerašnja oluja nadvila se nad polovinom Srbije, a velika šteta napravljena je u delovima Beograda: niz ulice se bukvalno slivala reka kišnice, autoput je bio paralisan, a voda je ušla i u mnoge domove. Šta je uzrok ovako jakog nevremena i koliko je ono uobičajeno?

Meteorolog Đorđe Đurić, objašnjava za „Blica“ da su za jučerašnju provalu oblaka bili „zaduženi“ oblaci kumulonimbusi.

– U pitanju su oblaci ogromnog vertikalnog razvoja, koji se nalaze u troposferi, na 11-12 kilometara udaljeni od zemlje, a mogu i da probiju u startosferu i popnu se na 15-16 kilometara visine. Kada se dovoljno razviju, na tolikoj visini, dolazi do vertikalnih strujanja i stvara se grad, odnosno čestice leda. Ne toj visini, one proplaze kroz brojne strukture oblaka, što utiče na to da dok dođu do zemlje postanu veoma krupne – kaže Đurić.

Na pitanje da li je u pitanju neka „super oluja“, Đurić kaže da takav termin, zabravo, u meteorologiji zvanično – ne postoji. On dalje razjašnjava zašto je oluja poprimila onakav intenzitet, koji je u velikoj meri paralisao Beograd.

– Upravo su kumulonimbusi oblaci na koje se puca protivgradnim raketama, međutim, zabluda je da rakete mogu da eliminišu grad: prah koji se nalazi u njima služi da led razbije i usitni, kako bi pri padu pričinio što manju štetu. Ovakvi oblaci često dolaze sa zapada već jako razvijeni, kada nema nikakvog efekta da budu gađani, te obično stradaju pogranična mesta na zapadu zemlje – opisuje Đurić moć ovih oblaka.

Kumulonimbusi su najmoćniji oblaci, jedini koji daju električno pražnjenje, ali ne obuhvataju velike površine, uglavnom deluju lokalno. Ipak, može se desiti da veći broj oblaka spoji, i da nastane čitav sistem, kao što je bilo juče.

Oblaci su nadvisili neobično veliku površinu

Tako se desilo da se zapravo čitava struktura kumulonimbusa juče nadvila nad Beograd, zapadnu i centralnu Srbiju, pa preko Šumadije, Pomoravlja na istok. Takoreći, pola države je bilo prekriveno, dok je češća situacija da kumulonimbus pokrije svega nekoliko kilometara.

Slličnih situacija bilo je i ranijih godina, recimo, kada je 2010. u Beogradu bila toliko intenzivna oluja, da se usled velike količine kiše stvorila bujica, koja je nosila ljude niz ulice Banovog Brda!

Slična situacija zabeležena je u drugim prilikama.

– U pitanju su opasne pojave, Ne može se ići protiv prirode, ali delom smo i mi krivi. Ovakvo nevreme ne može da se spreči, ali poplava može da se ublaži. Međutim, ljudi bacaju smeće, i odvodni sistemi se zapuše. I najsavremenije zemlje se suočavaju sa posledicama u ovakvim situacijama – kaže Đurić.

Upravo zbog ovakvih stvaranja bujica, Đurić savetuje građanima da izbegavaju kosine i terene koji su u uvalama – dakle, ako se nađete na otvorenom, pronađite uzvišenje, koje nema nagib.

Karakteristično za tropske uslove

Ovaj tip oluja karakterističan je za tropska područja, a kod nas se, upravo zbog toga, javlja tokom veoma toplih perioda.

– Ovaj deo godine je karakterističan po ovakvim vremenskim pojavama, pljuskovima sa grmljavinom i gradom, takva je naša klima. Toplo je i vlažno, dakle uslovi su idealni za grmljavinske procese, objašnjava Đurić.

Ipak, utešno je da se, ma koliko bile karakteristične, oluje ovakvog obima ne javljaju često, zaključuje Đurić.

Karakteristično je i to što se pojavlju u popodne i predveče. Ukoliko se jave tokom nekog drugog dela dana, recimo ujutru, ne budu toliko intenzivne.

Pogodila nas superćelijska oluja?

Naime, jučerašnje nevreme, pretpostavljaju stručnjaci, najverovatnije je bilo takozvana superćelijska oluja. Međutim, konkretna potvrda može se dobiti tek nakon uvida u radarske slike.

A šta je superćelijska oluja?

„Superćelijske oluje“ nastaju u područjima nestabilne vazdušne mase, a nužan uslov nastanka je duvanje vetrova na različitim visinama. Obično pri tlu duva južni ili jugoistočni vetar, a na većim visinama zapadni ili jugozapadni. Ovakve oluje mogu trajati satima i nadvijati se nad velikim površinama, a mogu iznedriti i tornada i poplave, pri čemu izazivaju veliku štetu. Odlikuju se i fascinantnim izgledom oblaka kumulonimbusa. O njima se referiše i kao o kraljicama svih oluja.

Pogledajte snimke potapanja Beograda:

Check Also

SPREMA SE ODLUKA: BEZ CEPLJENJA NEMA NI ŠKOLE ZA ĐAKE! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

NASTAVA u novoj školskoj godini možda neće početi regularno ukoliko vakcinacija ne bude na zadovoljavajućem …