Home / TEMA DANA / POČINJE KLJUČNA FAZA BORBE ZA KOSOVO: DOK ZAPAD OKREĆE GLAVU, RUSI SPREMAJU SLEDEĆI POTEZ..

POČINJE KLJUČNA FAZA BORBE ZA KOSOVO: DOK ZAPAD OKREĆE GLAVU, RUSI SPREMAJU SLEDEĆI POTEZ..

Srbija je od Rusije dobila još snažniji vetar u leđa pred verovatno krucijalnu fazu procesa rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

Susret predsednika Aleksandra Vučića i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Minsku i poruke čvrste podrške, pre svega u političkoj, ekonomskoj i vojnoj sferi, koje je Moskva poslala Beogradu, ali i svetu, najavljuju nameru Vladimira Putina da nametnutu pauzu u dijalogu iskoristi da još odlučnije uskoči u ovu igru i insistira na pravu Srbije koje proizilazi iz Rezolucije 1244, ocenjuju stručnjaci.

Medvedev je Vučiću preneo da če Rusija podržavati Srbiju i da će i u budućnosti igrati veoma značajnu ulogu u zaštiti teritorijalnog integriteta i celovitosti Srbije. Njih dvojica su razgovarali o saradnji u oblasti ekonomije, energetike i vojnotehničkom unapređenju.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović smatra da je snažna podrška Rusije posebno važna Srbiji sada, kada postoji politički vakuum u rešavanju problema KiM. Kako objašnjava, kontinuirano i sve snažnije insistiranje Rusije na našem pravu, koje proističe iz Rezolucije 1244, znatno jača poziciju Srbije, jer interes Moskve i jeste da se više uključi u rešavanje globalnih pitanja.

– Rusija nam daje moralnu i političku podršku i snagu da se odupremo pokušajima da se dijalog o budućem rešenju traži na relaciji Vašington – Priština – Beograd. Nove poruke koje su razmenili Medvedev i Vučić nagoveštavaju da će uloga Moskve u ovom procesu biti još značajnija, što nama svakako odgovara i daje nam mnogo veći prostor za disanje, ocenjuje Jovanović.

Upravo je trenutno teška pozicija Srbije bila jedna od glavnih tema razgovora Vučića sa Medvedevom. Predsednik Srbije je rekao da je svom sagovorniku ukazao na pritiske s kojima se suočava naša zemlja, na želju mnogih da priznamo nezavisnost Kosova, a da Srbija zauzvrat ne dobije ništa. Medvedev je, prema Vučićevim rečima, rekao da će Rusija podržavati Srbiju, da će biti s nama, ističući da međunarodni poredak ne može da se menja ili ruši na način na koji je to do sada bilo činjeno.

– Bilo je razgovora i o nekim konkretnim detaljima, o čemu ne bi govorio za javnost… – rekao je Vučić.

Check Also

GLAVNI SARADNIK BELIVUKA ZATRESAO SRBIJU: VULIN JE IZABRAO KUĆU U KOJOJ SE IZVRŠIO NAJVEĆI BROJ LIKVIDACIJA!

Newsmax Adria „Pregled dana“ došao je u posed iskaza Marka Miljkovića, glavnog saradnika Veljka Belivuka, …