Home / AKTUELNO / IZVEŠTAJ UN O HAOSU KOJI ČEKA HRVATSKU: ZA SAMO 2 DECENIJE ĆE SE PREPOLOVITI, A POSLE ĆE BITI JOŠ GORE..

IZVEŠTAJ UN O HAOSU KOJI ČEKA HRVATSKU: ZA SAMO 2 DECENIJE ĆE SE PREPOLOVITI, A POSLE ĆE BITI JOŠ GORE..

Haos nakon raspada Jugoslavije! izveštaj Ujedinjenih nacija: u Hrvatskoj će 2050. biti 3,365 miliona stanovnika, posle još i puno gore..

“Hrvati su trenutno peta najstarija nacija na svetu!” – kaže demograf S. Šterc

Broj stanovnika naše planete trebao bi da do 2050. godine dosegne 9,7 milijarda ljudi u odnosu na današnjih 7,7 s tim da će se udvostručiti broj stanovnika subsaharske Afrike, navode Ujedinjene nacije u izveštaju objavljenom u ponedeljak.

Prema procenama UN-a Hrvatska je u grupi zemalja u kojima se očekuje smanjenje broja stanovnika od 11 do 24 odsto.

U Hrvatskoj bi 2030. moglo da živi 3,877 miliona stanovnika, 2050. 3,365, a  2100. samo 2,183 miliona stanovnika, navodi se u izveštaju UN-a.

Hrvatska je i u grupi zemalja sa najnepovoljnijim odnosom osoba starosti od 25 do 64 godine i osoba starijih od 65 godina (od 1 do 3).

U svojim predviđanjima UN očekuje da bi 2100. na Zemlji živelo 11 milijarda ljudi.

U izveštaju naslovljenom “Perspektive svetskog stanovništva” potvrđuje se nastavak starenja svetskog stanovništva, zbog rasta očekivanog životnog veka i pada plodnosti.

Raste broj zemalja koje će imati demografski pad, navodi Kancelarija za ekonomska i socijalna pitanja UN-a, koja je objavila izveštaj.

Od 2010. godine 27 država ili teritorija gubi jedan odsto od broja svog stanovništva, a razlog je pad nataliteta.

UN nadalje predviđa da će se od 2019. do 2050. broj stanovnika Kine smanjiti za 31,4 miliona, što je otprilike 2,2 odsto.

U pojedinim zemljama u ovoj deceniji se očekuje priliv migranata, a to su Belorusija, Estonija, Nemačka, Mađarska, Italija, Japan, Rusija, Srbija i Ukrajina, što bi moglo jednim delom nadoknaditi depopulaciju izazvanu starenjem i padom nataliteta.

Do 2050. više od polovine rasta svetskog stanovništva odvijaće se u devet država, navodi se u izveštaju. To su Indija, Nigerija, Pakistan, Demokratska Republika Kongo, Etiopija, Tanznaija, Indonezija, Egipat i Sjedinjene Države.

Indeks nataliteta, koji je sa 3,2 deteta po ženi u 1990. godini pao na 2,5 u 2019., trebao bi, prema predviđanjima, nastaviti da pada do 2,2 deteta po ženi u 2050.

Taj procenat se bliži natalitetu od 2,1 deteta po ženi koji je neophodan za odvijanje smene generacija, kako bi se izbegla dugoročna depopulacija u slučaju da izostane imigracija, navodi UN.

Kada je reč o očekivanom životnom veku, stanovnici najsiromašnijih zemalja i dalje žive sedam godina manje od svetskog proseka.

Očekivani životni vek trebalo bi da iznosi 77,1 godinu u 2050., u odnosu na današnjih 72,6 godina, navodi se u izveštaju.

U 1990. godini očekivani životni vek iznosio je 64,2 godine.

(Jutarnji.hr)

Check Also

SAD PREKINULE ODNOSE SA SZO

VAŠINGTON potpuno prekida odnose sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), pošto je njeno rukovodstvo odbilo da …