Home / AKTUELNO / IZVEŠTAJ UN O HAOSU KOJI ČEKA HRVATSKU: ZA SAMO 2 DECENIJE ĆE SE PREPOLOVITI, A POSLE ĆE BITI JOŠ GORE..

IZVEŠTAJ UN O HAOSU KOJI ČEKA HRVATSKU: ZA SAMO 2 DECENIJE ĆE SE PREPOLOVITI, A POSLE ĆE BITI JOŠ GORE..

Haos nakon raspada Jugoslavije! izveštaj Ujedinjenih nacija: u Hrvatskoj će 2050. biti 3,365 miliona stanovnika, posle još i puno gore..

“Hrvati su trenutno peta najstarija nacija na svetu!” – kaže demograf S. Šterc

Broj stanovnika naše planete trebao bi da do 2050. godine dosegne 9,7 milijarda ljudi u odnosu na današnjih 7,7 s tim da će se udvostručiti broj stanovnika subsaharske Afrike, navode Ujedinjene nacije u izveštaju objavljenom u ponedeljak.

Prema procenama UN-a Hrvatska je u grupi zemalja u kojima se očekuje smanjenje broja stanovnika od 11 do 24 odsto.

U Hrvatskoj bi 2030. moglo da živi 3,877 miliona stanovnika, 2050. 3,365, a  2100. samo 2,183 miliona stanovnika, navodi se u izveštaju UN-a.

Hrvatska je i u grupi zemalja sa najnepovoljnijim odnosom osoba starosti od 25 do 64 godine i osoba starijih od 65 godina (od 1 do 3).

U svojim predviđanjima UN očekuje da bi 2100. na Zemlji živelo 11 milijarda ljudi.

U izveštaju naslovljenom “Perspektive svetskog stanovništva” potvrđuje se nastavak starenja svetskog stanovništva, zbog rasta očekivanog životnog veka i pada plodnosti.

Raste broj zemalja koje će imati demografski pad, navodi Kancelarija za ekonomska i socijalna pitanja UN-a, koja je objavila izveštaj.

Od 2010. godine 27 država ili teritorija gubi jedan odsto od broja svog stanovništva, a razlog je pad nataliteta.

UN nadalje predviđa da će se od 2019. do 2050. broj stanovnika Kine smanjiti za 31,4 miliona, što je otprilike 2,2 odsto.

U pojedinim zemljama u ovoj deceniji se očekuje priliv migranata, a to su Belorusija, Estonija, Nemačka, Mađarska, Italija, Japan, Rusija, Srbija i Ukrajina, što bi moglo jednim delom nadoknaditi depopulaciju izazvanu starenjem i padom nataliteta.

Do 2050. više od polovine rasta svetskog stanovništva odvijaće se u devet država, navodi se u izveštaju. To su Indija, Nigerija, Pakistan, Demokratska Republika Kongo, Etiopija, Tanznaija, Indonezija, Egipat i Sjedinjene Države.

Indeks nataliteta, koji je sa 3,2 deteta po ženi u 1990. godini pao na 2,5 u 2019., trebao bi, prema predviđanjima, nastaviti da pada do 2,2 deteta po ženi u 2050.

Taj procenat se bliži natalitetu od 2,1 deteta po ženi koji je neophodan za odvijanje smene generacija, kako bi se izbegla dugoročna depopulacija u slučaju da izostane imigracija, navodi UN.

Kada je reč o očekivanom životnom veku, stanovnici najsiromašnijih zemalja i dalje žive sedam godina manje od svetskog proseka.

Očekivani životni vek trebalo bi da iznosi 77,1 godinu u 2050., u odnosu na današnjih 72,6 godina, navodi se u izveštaju.

U 1990. godini očekivani životni vek iznosio je 64,2 godine.

(Jutarnji.hr)

Check Also

KOMPANIJA PREKO NOĆI NAPUSTILA SRBIJU: NA ULICI OSTAVILI 1.200 RADNIKA, A FIRMA JE DOBILA OGROMNE SUBVENCIJE

Kompanija Geox obavestila je radnike da je doneta odluka o pokretanju postupka likvidacije i gašenja …