Home / AKTUELNO / DRAMATIČNE SCENE U SKOPLJU: Šok bombe, kamenje i suzavac na protestu, povređeno 7 policajaca, privedeno 25 osoba! (VIDEO)

DRAMATIČNE SCENE U SKOPLJU: Šok bombe, kamenje i suzavac na protestu, povređeno 7 policajaca, privedeno 25 osoba! (VIDEO)

Sedam policajaca povređeno je noćas u nasilnim protestima ispred zgrade makedonskog Sobranja u Skoplju zbog potpisivanja sporazuma Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike, dok je 25 demonstranata privedeno.

Najnovije podatke saopštilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je navelo da je deo demonstranata upotrebio „rasprskavajuća sredstva i nasilno gurao zaštitnu ogradu s namerom da nasilno uđe u Sobranje“.

„U cilju da se spreči eskalacija situacije i nasilan upad u Sobranje, a postupajući u skladu sa procedurama, policija je upotrebila suzavac“, navedeno je u saopštenju.

MUP navodi da poštuje pravo na miran protest, ali poručuje da neće dozvoliti upotrebu sile i nasilni upad, kao i narušavanje javnog reda i mira. Ministarstvo apeluje na demokratski način izražavanja javnog mišljenja.

Agencija MIA je prethodno javila da je tokom protesta intervenisala i Hitna pomoć zbog povređenih osoba. Zasad, međutim, nema informacija koliko je ljudi povređeno. Medicinski tim je reagovao po zahtevu policije.

Makedonska agencija je izvestila da je policija suzavcem rasterala nasilne demonstrante ispred Sobranja. Deo učesnika demonstracija u Skoplju, koji se protive potpisivanju sporazuma Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike, zasuli su šok bombama, pirotehničkim sredstvima i kamenjem policiju koja je uzvratila suzavcem.

Makedonski mediji izveštavaju da je u pitanju grupa fudbalskih huligana.

Protesti, organizovani preko društvenih mreža, održani su zbog nezadovoljstva sporazumom o rešavanju grčko-makedonskog spora oko imena. Okupljeni građani su, kako je prenela MIA, pokušali nasilno da probiju kordon policije i uđu u zgradu parlamenta. Oni su uzvikivali:“Makedonija, ne damo ime“ i pevali patriotske pesme.

Grčka i Makedonija potpisale su sporazum po kome će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Severna Makedonija. Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su danas u mestu Psarades, na grčkoj obali Prespanskog jezera, šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera dve zemlje, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Tom činu prisustvovao je i posrednik UN Metju Nimic, kao i podsekretarka za politička pitanja UN Rozmari di Karlo, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanes Han.

Atina i Skoplje su, nakon dve i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike. Sporazum treba još da potvrde parlamenti dve zemlje, a u Makedoniji i građani na referendumu.

Pogledajte video prilog:Check Also

ŠTA JE PRAVI RAZLOG JOKIĆEVOG „NE“ SRBIJI?

Nikola Jokić je pre nekoliko dana objavio da neće predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u …