Home / ZDRAVLJE / Ne ignorišite ove simptome: 5 znakova upozorenja da će vam pući slepo crevo

Ne ignorišite ove simptome: 5 znakova upozorenja da će vam pući slepo crevo

Većina ljudi je prilično upoznata sa tegobama u stomaku, poput zatvor i dijareje. Verovatno ste takođe imali krajnje neprijatno iskustvo sa trovanjem hranom ili stomačni virus bar jednom ili dva puta u svom životu.

Iako je upala slepog creva mnogo manje uobičajena, oko 5% stanovništva na kraju završi sa tim, a ako dođete u situaciju da vas zaboli, moraćete vrlo brzo da reagujete

Ako se ne leči, slepo crevo može da pukne i da dovede do sepse, što može biti opasno po život – kaže dr Dženifer Kodli.

Ne vode svi slučajevi slepog creva do pucanja organa, ali što duže traje problem, to je veći rizik.

Evo nekih upozoravajućih znakova koje ne treba da ignorišite, već da se odmah javite lekaru.

Ako vas stomak boli više nego ranije

-Upala slepog creva obično uzrokuje jak bol koji se proteže od pupka do donje desne strane stomaka – kaže dr Kodli. Iako to ne znači nužno da će slepo crevo pući, neophodno je da odradite testove, da biste bili sigurni.

Dr Dan Gingold primjećuje da neki pacijenti sa upalom slepog creva imaju drugačiju vrstu neugodnosti: boli prilikom hodanja ili kašljanja . Može doći do situacije da vam ceo abdominalni zid može biti upaljen.

Slepo crevo može biti i na ivici pucanja, ili je možda već došlo do pucanja, što je veoma opasno.

Osećate mučninu, povraćate i nemate apetit

Možda se samo borite sa stomačnim problemima, pa imate ove simptome. Ali, ako se osećate zaista neugodno, pored toga što imate bolove, proverite ipak i slepo crevo.

Upala slepog creva ponekad utiče i na druge aspekte digestivnog trakta kao i nervnog sistema, što za posledicu ima mučninu i povraćanje – kaže Kodli.

Trčite u kupatilo mnogo više nego obično

– Kod nekih ljudi, slepo crevo je postavljeni niže u karlici, tako da je prilično blizu bešike. A kada se ona dodje u kontakt sa upaljenim slepim crevom, bešika se takođe upali i postane osetljiva – kaže dr Mekfaden.

Kao rezultat toga, možete imati potrebu da češće idete u toalet, nego obično, a samo mokrenje postaje bolno. to može da ukaže na urinarne infekcije ili u kombinaciji sa drugim, navedenim simptomima, može da ukaže na upalu slepog creva.

Imate groznicu

Groznicaje znak da negde u vašem telu postoji upalu. Ako postoji upala, telo reaguje otpuštanjem nekoliko hemikalija kako bi podstaklo ćelije da se izbore sa upalom – kaže Mekfaden. Ako imate bol u stomaku ili ako se vaša groznica pogorša – konsultujte se sa svojim lekarom.

Niste prisebni

– Ako ste zbunjeni ili dezorijentisani, to može značiti da se infekcija pogoršava. Može doći i do sepse, ukoliko dođe do pucanja slepog , što može biti fatalno, kaže dr Gingold i dodaje da se infekcija širi i tom prilkom se troši kiseonik, koji je mozgu neophodan.

Usled njegovog nedostatka dolazi do konfuzije i stanja zbunjenosti

Check Also

ŠOKANTNA ANALIZA NESTOROVIĆA- OVO SVI TREBA DA PROČITAJU!

Mi i dalje nemamo dokaza da Fajzerova vakcina štiti od težih oblika blesti, a nemamo …