Home / AKTUELNO / DRAMATIČNO NA BLISKOM ISTOKU- NA POMOLU NOVI RAT: Iran i Izrael raketirali jedni druge..!

DRAMATIČNO NA BLISKOM ISTOKU- NA POMOLU NOVI RAT: Iran i Izrael raketirali jedni druge..!

Izraelska vojska saopštila je da su njeni avioni danas gađali desetine iranskih meta u Siriji, kao odgovor na raketiranje izraelskih položaja na Golanskoj visoravni, javlja AP ističući da se radi o dosad naozbiljnijoj konfrontaciji izraelskih i iranskih oružanih snaga.

Kako je navela izraelska vojska, gađani su skladište oružja, logistički ciljevi i obaveštajni centri koje koriste elitne iranske jedinice u Siriji, kao i da je uništeno više sirijskih vazdušnih odbrambenih sistema.

Prilikom napada, nijedan izraelski avion nije pogođen.

Kako se navodi, to je do sada bila najintenzivnija akcija izraelske vojske u Siriji od početka građanskog rata 2011. godine.

Za sada nema podataka o eventualnoj šteti na iranskoj strani, a malo pre zore u sirisjjkoj prestionici Damasku odjeknulo je nekoliko eksplozija.

Sirijska novinska agencija SANA objavila je da su izraelski avioni pogodili vojne pozicije, radarsku stanicu i skladište oružja.

Portpatrol izraelske vojske Džonatan Konrikus izjavio je da Izrael ne želi da eskalira situaciju u tom regionu, ali da će njegova vojska i dalje biti „u pripravnosti“.

„Ukoliko dođe do još jednog napada Irana, bićemo spremni“, rekao je on i dodaao da za sada nema podataka o eventualnoj šteti.

Kako se navodi, Izrael se plaši da bi Iran, zajedno sa svojim saveznicima, libanskog gerilskom grupom Hezbolah mogao da otvori novi front u Siriji protiv Izraela, kao i da su povremeni napadi tome namenjeni.

Izrael smatra Iran svojom najvećom pretnjom, zbog čega često gađa iranske ciljeve u Siriji.

Do sada se Izrael trudio da se drži po strani, ali je priznao da je u tom periodu izvršio preko 100 vazdušnih napada, od kojih je većina verovatno bila usmerena na isporuke oružja libanskoj šiitskoj grupaciji Hezbolah.

Ranije danas izraelska vojska saopštila je da su noćas iranske snage, sa sirijske strane Golanske visoravni, ispalile oko 20 projektila i raketa na izraelske ciljeve na toj visoravni.

Konrikus je naveo da nema gubitaka na izraelskoj strani i da je šteta naneta izraelskim položajima ograničena.

Prema njegovim rečima, Izrael na ovaj incident gleda sa ozbiljnošću i odgovorio je na njega.

Izrael je proteklih dana bio u stanju pojačane pripravnosti, iz predostrožnosti zbog moguće odmazde Irana.

Iran je toj zemlji zapretio odmazdom nakon što je okrivio Izrael za niz pogubnih vazdušnih udara na iranske položaje u Siriji.

(Tanjug)

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …