Home / AKTUELNO / DRAMATIČNO U SELIMA U SRBIJI- JUŽNA MORAVA NADIRE, EVAKUACIJA U TOKU.. Poplavni talas u okolini Kruševca i susednih opština, dostigao vrh! (FOTO)

DRAMATIČNO U SELIMA U SRBIJI- JUŽNA MORAVA NADIRE, EVAKUACIJA U TOKU.. Poplavni talas u okolini Kruševca i susednih opština, dostigao vrh! (FOTO)

Pet osoba evakuisano je čamcem iz sela Trubarevo u opštini Ćićevac, dok u selu Molašište kod Doljevca stanovništvo ima velikih problema znog klizišta.

U akciji evakuacije od nadolazećeg poplavnog talasa Južne Morave, spasioci su danas petoro ljudi iz sela Trubarevo u opštini Ćićevac izvukli čamcima.

– Jednu ženu smo morali hitno da odvedemo na dijalizu, zbog njene bolesti. Poplavni talas Južne Morave u okolini Kruševca i susednih opština, dostigao je vrh. U Đunisu su pojedine porodice napustile domove, neki su ostali. Stoka je uglavnom pomerena iz štala, dok se voda ne povuče. Nadamo se da će početi da se povlači – kazao je Dragan Todorović, načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije u Kruševcu, dodajući da je isporučeno 500 vreća za pesak.

Nivo Južne Morave i dalje raste na teritoriji grada Kruševca u mestu Đunis, a voda se još uvek ne povlači sa državnog puta Kruševac-Niš.

Pod vodom je više od 100 hektara plodne zemlje, kao i deo podruma, dvorišta, domaćinstava i pomoćni objekti.

Neposredno je ugroženo dvadesetak domova u kojima živi 27 ljudi. Na terenu su sve vreme Službe za prevenciju i civilnu zaštitu, pripadnici VSJ, MUP-Saobraćajna policija Kruševac i predstavnici Štaba za vanredne situacije.

Načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije Dušan Todorović rekao je da je deo stočnog fonda evakuisan sa ugrožene teritorije, da se situacija intenzivno prati i da je isporučeno 500 vreća za pesak.

Pod vodom je više od 100 hektara plodne zemlje, kao i deo podruma, dvorišta, domaćinstava i pomoćni objekti.

Neposredno je ugroženo 25 domova u kojima živi 27 ljudi.

U Doljevcu proradilo klizište

Na brdu u doljevačkom selu Malošište proradilo je klizište i nekoliko kuća je ugroženo, pa je evakuisano 12 osoba. Zbog klizišta je zatvoren i most između sela Ćurlina i Perutina.

Prema rečima pomoćnika predsednika Opštine Doljevac Bratislava Jovanovića, tri kuće su ugrožene u Malošištu, a još se procenjuje da li će još njih početi da “klizi” zbog pokretanja terena, pišu „Južne vesti“.

– Videćemo, ima problem celo to brdo. Štab za vanedne situacije je pozvao stručnu ekipu iz Niša da vide i procene ozbiljnost klizišta i da nam daju preporuke šta treba da radimo – kaže Jovanović.

On navodi da su porodice iz ovih kuća evakuisane, od toga je osam osoba smešteno kod svojih rođaka, dok je četvoro njih Crveni krst smestio u svoje prostorije.

Meštani Malošišta javljaju da je ugroženo više od tri domaćinstva u naselju iznad škole, odnosno da je oštećeno bar pet kuća zbog klizišta.

Klizište je proradilo i kod mosta između Ćurline i Perutine, pa je on trenutno zatvoren za saobraćaj, potvrdio je Jovanović.

Na području Doljevca, gde je u nedelju proglašena vandredna situacija zbog poplava, reke su u opadanju i situacija se smiruje, kaže pomoćnik predsednika Opštine.

Komisija za procenu štete je na terenu, radi. Juče su napravljena 19 zapisnika u Belotincu, danas nastavljaju dalje. Imamo probleme u Pukovcu gde je voda ušla u podrume i pomoćna odeljenja – objašnjava Jovanović.

Zbog poplavljenih kuća iz sela Mekiš evakuisano je 11 osoba, a iz Šarlinca njih 9. Oni su smešteni, kaže Jovanović, u domove kulture.

Na području Zaječara nivo Crnog i Belog Timoka opada. Na Kosovu i Metohiji, reke Sitnica i Lab poplavile su više sela.

Štab za vanredne situacije zatražio je koordiniran rad svih službi kako bi se umanjio rizik od poplava.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situcije Goran Nikolić rekao je da su reke u poslednja 24 sata bile relativno mirne, ali da ne očekuje da će tako biti u narednim danima.

„Bojazni od izlivanja reka postoje, naročito na malim vodotokovima i mi smo još prethodne nedelje preduzeli određene radnje i poslali svoje ljude baš kod onih naselja koja su bila ugrožena i prethodnih godina“, rekao je Nikolić za RTS.

Istakao je da je najvažnije da su preduzete preventivne mere od poplava i da lokalne samouprave imaju ozbiljniji pristup i da se to vidi iz godine u godinu.

„Naravno, i pored obuke koju su imali od strane Sektora, stigla je i naredba od ministra unutrašnjih poslova, tako da mislim da je velika ozbiljnost i dosta toga je preventivno urađeno, što je u njihovoj moći. Moramo se više baviti preventivom, kada ne bude opasnosti od poplava, da se vodotokovi uređuju tada i to je zadatak koji u narednom periodu treba da bude broj jedan“, naglašava Nikolić.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …