Home / AKTUELNO / RHMZ UPOZORAVA- PRETE NAM OZBILJNE POPLAVE U NAREDNIH 10 DANA: Ozbiljne štete na jugu i istoku zemlje- Novi, još gori talas očekuje se u naredna dva dana!

RHMZ UPOZORAVA- PRETE NAM OZBILJNE POPLAVE U NAREDNIH 10 DANA: Ozbiljne štete na jugu i istoku zemlje- Novi, još gori talas očekuje se u naredna dva dana!

Srbiju bi u narednih desetak dana mogle da zadese ozbiljne poplave zbog ogromne količine snega koji se topi i kišnog talasa koji nas čeka, prognoziraju meteorolozi. Oni upozoravaju da se milioni kubnih metara snega sa planina otapaju i slivaju u vodene tokove, što dovodi do bujica i izlivanja reka.

Opasnost je još veća ako se zna da nas tokom ovog meseca, prema prognozi RHMZ, očekuje čak 25 kišnih dana.

Poplave su već napravile veliku štetu na jugu i istoku Srbije, posebno u Prokuplju, Zaječaru, Kruševcu, Doljevcu i Žitorađi, u kojima je proglašena vanredna situacija. Međutim, novi, još gori talas očekuje se u naredna dva dana.

Prema rečima hidrologa RHMZ Dejana Vladikovića, najugroženija će biti područja u slivu Južne i Zapadne Morave.

– Vodostaji Južne Morave su već sada dosta visoki, a uskoro očekujemo novi talas topljenja snega, koji bi podigao nivo reka na granice vanredne odbrane. To znači da postoji realna opasnost da dođe do izlivanja reka, zato službe ojačavaju slaba mesta na obalama. Na gornjem toku Južne Morave biće kritično sve do 12. marta i to na pritokama: Toplici, Veternici, Pustoj, Jablanici i Vlasini. Što se tiče Zapadne Morave, najugroženija će biti mesta na Đetinji, Skrapežu, Moravici i Bjelici – kaže Vladiković i dodaje da nešto manja opasnost od izlivanja postoji i na Velikoj Moravi, a prognozira se da će se u naredna dva dana nivo ove reke značajno podići.

Naš sagovornik ističe će u martu čak 25 dana padati kiša, zbog čega su službe već na terenima kako bi mogle pravovremeno da reaguju.

– Najveći problem mogla bi da napravi kiša koja će još brže i intenzivnije da otapa milione kubnih metara snega na planinama. Zbog toga su javna preduzeća već pripremljena, a koordinišemo i sa MUP-om, koji je u pripravnosti ukoliko dođe do većih izlivanja – jasan je Vladiković.

On dodaje da bi već krajem nedelje mogao da poraste i vodostaj Save, jer će zbog topljenja snega pristići veća količina vode iz zemalja kroz koje ova reka protiče.

– Očekujemo da 8. marta počne da se otapa sneg u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni, pa će vodostaj Save porasti naredne nedelje. Najkritičnije će biti kod Šapca, gde bi reka mogla značajno da naraste i dostigne granicu vanredne odbrane, zbog čega će sve službe biti u pripravnosti deset dana. Porast Dunava očekuje se tek kad krene da se otapa sneg na Alpima – priča Vladiković.

Novi talas otapanja snega doneće još problema opštinama na jugu i istoku Srbije, koje su već poplavljene i u kojima je proglašena vanredna situacija. U Zaječaru se očekuje otapanje dva miliona kubika snega sa planina, što će usloviti dodatno izlivanje reke Timok, koja je veće poplavila naselja i njive na svojim obalama.

– Spremili smo 6.000 džakova sa peskom, kako bismo zaštitili ljude i njihovu imovinu od poplava – rekao je predsednik opštine Zaječar Boško Ničić.

U Prokuplju i Žitorađi pod vodom je desetak podruma i nekoliko stotina njiva, a meštani se plaše novog, još goreg talasa poplava, najavljenog za naredna dva dana.

– Ovaj talas je prošao, ali očekujemo još jedan, pa smo neprestano na terenu. Za sada je voda poplavila podrume, kao i dvorišta i oranice, borimo se da ne uđe u kuće – kaže predsednik opštine Žitorađa Ivan Stanojević.

(Informer)

Check Also

RAT UKRAJINE I RUSIJE POČINJE U MAJU! VOJNI EKSPERT TVRDI DA ĆE SUKOB DOVESTI DO KRVAVOG SCENARIJA ZA CEO SVET!

Rat između Rusije i Ukrajine može početi u roku od mesec dana, a lokalni sukob …