Home / AKTUELNO / DRUGI ODLUČILI, ON SPROVEO, BEZ NARODNE VOLJE I REFERENDUMA: Makedonija je dobila novo ime!

DRUGI ODLUČILI, ON SPROVEO, BEZ NARODNE VOLJE I REFERENDUMA: Makedonija je dobila novo ime!

Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom, biće Republika Severna Makedonija, saopštio je makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju rekavši da je reč o istorijskom dogovoru.

Republika Severna Makedonija je novo ime bivše jugoslovenske republike oko kojeg su se složili premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a sporazum će biti ozvaničen ovog vikenda, najverovatnije u subotu, u Prespi.

Iako je grčka strana insistirala da ime Makedonije ne može da bude zvanično, očigledno je da je premijer Cipras popustio i da je došlo do kompromisa u vezi rešavanja problema koji traje gotovo tri decenije.

Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje.

“Ne postoji više BJRM. Sada smo samostalni i prepoznati od svih naših suseda. To će učvrstiti naš kulturni identitet i obećava nam sigurnu i prosperitetnu busućnost”, rekao je Zaev.

Zaev je otkrio detalje dogovora sa Grčkom – država će se zvati Severna Makedonija, jezik će biti makedonski, nacionalnost makedonska, a građanima će na dokumentima pisati da su građani Severne Makedonije.

Na jesen će se održati referendum na kome će građani odlučiti o budućnosti zemlje. Makedonski premijer je pohvalio i hrabrost Aleksisa Ciprasa dodavši da je prijateljstvo dva naroda veliko.

Zaev je najavio da će Severna Makedonija, kako će se sada zvati ta država, već sledećeg meseca dobiti poziv za ulazak u NATO.

Prethodno je grčki premijer Aleksis Cirpas obavestio šefa države da su Atina i Skoplje postigli istorijski sporazum o imenu Makedonije.

“Nosim dobre vesti. Malopre smo postigli dogovor sa premijerom o rešenju imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije”, rekao je Cipras predsedniku Prokopisu Pavlopulosu tokom razgovora pred televizijskim kamerama “Srećan sam budući da imamo dogovor koji pokriva sve preduslove koje je postavila grčka vlada”, rekao je Cipras i dodao da je dogovoreno “kombinovano ime, sa geografskim kvalifikacijama, za sve upotrebe”.

Check Also

UDARNO! KRIZNI ŠTAB TRAŽI ZATVARANJE SRBIJE NA NEKOLIKO NEDELJA- SPREMA SE POLICIJSKI ČAS!

Zamenik direktora niškog Kliničkog centra Radmilo Janković ocenio je da je jedini način da se …