Home / AKTUELNO / DANAS TROPSKA VRELINA, SUTRA POTOP: Stiže nam OLUJA i pad temperature za više od 10 stepeni..!

DANAS TROPSKA VRELINA, SUTRA POTOP: Stiže nam OLUJA i pad temperature za više od 10 stepeni..!

Nakon najtoplijeg dana u ovoj godini i tempeature od 35 stepeni, celu Srbiju pogodiće jaki pljuskovi, grad i olujni vetrovi, a u narednih 48 sati u nekim delovima zemlje na snazi će biti i narandžasti meteo alarm.

U noći između utorka i srede očekuje se drastična promena vremena i pravi temperaturni šok, pad temperature za više od 10 stepeni.

U pojedinim područjima očekuju se padavine od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, praćene grmljavinom i gradom, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Narandžasti meteo alarm će već danas biti na snazi u području centralne i južne Srbije, sutra će on pokrivati Vojvodinu, da bi u četvrtak zahvatilo južne i istočne krajeve naše zemlje.

– U sredu će područje Vojvodine biti najugroženije, tačnije neke delove zadesiće nepogode u vidu grada, udara gromova i olujnih vetrova. Narednih dana slična sitacija može se očekivati i u ostalim delovima zemlje – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

On objašnjava da ćemo usled nagle promene vremena i znatne količine padavina osetiti veliku sparinu, odnosno da će vreme biti izuzetno teško.

Nestabilni vremenski uslovi zadržaće se narednih pet-šest dana, a temperature će se kretati od 24 do 29 stepeni.

– Najavljene temperature su prosečne za ovaj period godine, ali neće se dugo zadržati. Za par dana ponovo nas očekuju vrućine i temperature iznad 30 stepeni. Tokom celog leta u još nekoliko navrata moguće su ovakve promene vremena, ali toga je bilo i ranijih godina – objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović.

U Subotici palo 70 litara za 24 sata

U Subotici je u noći između subote i nedelje, za manje od 24 sata palo čak 70 litara kiše po metru kvadratnom, što je prosek za ceo jun, objašnjava Đurić i dodaje da je za isti period recimo u Beogradu palo tek dva-tri litra kiše.

Šta znači narandžasti meteo alarm?

Narandžasti meteo alarm znači da su “moguće opasne vremenske pojave, takvog inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova”.

Check Also

Albanci se spremaju da na silu odrede granicu sa Srbijom

Članovi komisije šiptarske kosovske vlade za demarkaciju granice, prikupljanjem dokumentacije, počeli su pripreme za obeležavanje …