Home / AKTUELNO / DANAS TROPSKA VRELINA, SUTRA POTOP: Stiže nam OLUJA i pad temperature za više od 10 stepeni..!

DANAS TROPSKA VRELINA, SUTRA POTOP: Stiže nam OLUJA i pad temperature za više od 10 stepeni..!

Nakon najtoplijeg dana u ovoj godini i tempeature od 35 stepeni, celu Srbiju pogodiće jaki pljuskovi, grad i olujni vetrovi, a u narednih 48 sati u nekim delovima zemlje na snazi će biti i narandžasti meteo alarm.

U noći između utorka i srede očekuje se drastična promena vremena i pravi temperaturni šok, pad temperature za više od 10 stepeni.

U pojedinim područjima očekuju se padavine od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, praćene grmljavinom i gradom, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Narandžasti meteo alarm će već danas biti na snazi u području centralne i južne Srbije, sutra će on pokrivati Vojvodinu, da bi u četvrtak zahvatilo južne i istočne krajeve naše zemlje.

– U sredu će područje Vojvodine biti najugroženije, tačnije neke delove zadesiće nepogode u vidu grada, udara gromova i olujnih vetrova. Narednih dana slična sitacija može se očekivati i u ostalim delovima zemlje – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

On objašnjava da ćemo usled nagle promene vremena i znatne količine padavina osetiti veliku sparinu, odnosno da će vreme biti izuzetno teško.

Nestabilni vremenski uslovi zadržaće se narednih pet-šest dana, a temperature će se kretati od 24 do 29 stepeni.

– Najavljene temperature su prosečne za ovaj period godine, ali neće se dugo zadržati. Za par dana ponovo nas očekuju vrućine i temperature iznad 30 stepeni. Tokom celog leta u još nekoliko navrata moguće su ovakve promene vremena, ali toga je bilo i ranijih godina – objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović.

U Subotici palo 70 litara za 24 sata

U Subotici je u noći između subote i nedelje, za manje od 24 sata palo čak 70 litara kiše po metru kvadratnom, što je prosek za ceo jun, objašnjava Đurić i dodaje da je za isti period recimo u Beogradu palo tek dva-tri litra kiše.

Šta znači narandžasti meteo alarm?

Narandžasti meteo alarm znači da su “moguće opasne vremenske pojave, takvog inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova”.

Check Also

A TVRDE DA SU BEZBEDNE?! TRUDNICAMA ZABRANJENO DA SE VAKCINIŠU PROTIV KORONE…

Dok se ne urade studije o bezbednosti vakcinacije trudnica, one neće biti vakcinisane, poručio je …