Home / AKTUELNO / Evo šta je dogovoreno između Trampa i Kima, nakon istorijskog samita u Singapuru..

Evo šta je dogovoreno između Trampa i Kima, nakon istorijskog samita u Singapuru..

Nakon istorijskog samita u Singapuru, američki predsednik Donald Tramp na konferenciji za medije objavio da će SAD “okončati ratne igre”.

CNN navodi da je Tramp verovatno mislio na zajedničke vojne vežbe sa Južnom Korejom, koje Severna Koreja već dugo ocenjuje kao provokativne. Navodi se da je Tramp takođe rekao da se nada da će moći da povuče američke snage iz Južne Koreje kada za to dođe vreme.

“Želim da povučem naše vojnike odatle. Želim da dovedem naše vojnike kući. Ali to sada nije deo jednačine. Ja se nadam da će biti kada za to dođe vreme”, poručio je Tramp. On je kazao da je pristao da okonča “ratne igre” zato što ih smatra “veoma provokativnim” i dodao da će time SAD uštedeti “ogromnu količinu novca”.

Tramp je rekao i da mu je severnokorejski vođa Kim Džong-un poručio da Severna Koreja uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora. “Severna Koreja već uništava veliki poligon za testiranje raketnih motora”, kazao je Tramp.

CNN navodi da ova Kimova obaveza nije navedena u zajedničkoj deklaraciji dvojice lidera, ali je Tramp u obraćanju novinarima dao objašnjenje za to. “To smo se dogovorili nakon što je sporazum potpisan”, rekao je on.

Tramp je kazao da je Kim, potpisivanjem sporazuma, ponovo potvrdio “svoju nepokolebljivu posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva” i ističe da Kim “želi da to učini”.

Razgovor sa severnokorejskim liderom ocenio je kao “iskren, direktan i produktivan”. Ipak, kako je rekao potom, američke sankcije Severnoj Koreji zasad ostaju dok se SAD ne uvere da “nuklearne bombe više nisu faktor”. “Zapravo se radujem njihovom ukidanju”, rekao je Tramp.

Američki predsednik je rekao da je Kim talentovan i da bi “mogao biti zapamćen kao lider koji je utro put novoj eri napretka za svoj narod”. Dodao je da je s Kimom proveo “intenzivne sate”.

“Nema granica šta Severna Koreja može postići kada se odrekne nuklearnog oružja”, rekao je Tramp i dodao da ostatak sveta “zaista želi da se angažuje sa Severnom Korejom”.

Predsednik SAD je rekao da su “relativno kratko” razgovarali o ljudskim pravima, ali da je glavni cilj denuklearizacija.

Tramp je rekao da je Kim prihvatio poziv da dođe u Belu kuću i dodao da će otići u Pjongjang.

(B92,Beta,Tanjug)

Check Also

UDARNO! KRIZNI ŠTAB TRAŽI ZATVARANJE SRBIJE NA NEKOLIKO NEDELJA- SPREMA SE POLICIJSKI ČAS!

Zamenik direktora niškog Kliničkog centra Radmilo Janković ocenio je da je jedini način da se …