Home / AKTUELNO / DRŽAVNI SKANDAL: Francuska policija UHAPSILA JE SRBINA zbog šverca. Kada im je rekao za koga radi, izbio je HAOS

DRŽAVNI SKANDAL: Francuska policija UHAPSILA JE SRBINA zbog šverca. Kada im je rekao za koga radi, izbio je HAOS

Srbin Zoran P. godinama je uspevao da igra dvostruku špijunsku igru sa Carinskom obaveštajnom službom Francuske. Davao im je ključne informacije za razotkrivanje krijumčarenja kokaina i oružja, a zauzvrat je švercovao hranu, odeću i lekove.
carina-pasos
Sve figure u njegovoj veštoj igri otkrivene su nakon što se našao na udaru brigade za finansijski kriminal.

Prema pisanju francuskog „Liberasijona“, klupko je počelo da se razmotava u januaru 2016. kada su u rano jutro policajci upali u kuću u istočnom predgrađu Pariza. Žena koju su zatekli u prizemlju bila je iznenađena bukom pajsera kojim su razlupana ulazna vrata. Nije znala gde joj je partner, ali je potraga za njim brzo urodila plodom.

Najpre je u ulazu kuće policija pronaša 20 mobilnih telefona, 5.000 evra u koverti, 750 evra u tašni i još toliko u vazi.

Zatim su krenuli na sprat. U sobi za garderobu otkrili su da su vrata od plakara poluotvorena. Iza njih pronašli su još jedna, dupla vrata koja su vodila u tajnu prostoriju.

Unutra, samo u pantalonama, nalazio se muškarac koji je odbijao da izađe. Tek kada je oboren na pod i vezan lisicima, otkrio je svoje ime: Zoran P.

Ostatak pretresa doneo je pravo bogatstvo: 100.000 evra, dva Roleksa, tri zlatne kartice, deset USB-a sakrivenih u sefu, lažna dokumenta, fotografiju uhapšenog sa braćom Hornek, poznatim likovima parsikog podzemlja.

U pritvoru su, međutim, svi ti dokazi polako počeli da padaju, ali samo na početku.

– Novac?

– Nasleđe moje sestre, objašnjavao je uhapšeni Srbin.

Braća Hornek?

– Prijatelji.

– Lažna dokumenta?

– Drugi identitet koji sam koristio u misiji, ali ne želim da razgovaram sa vama.

Pod napadom pitanja, Zoran je napokon otkrio za koga radi:

– Ako želite više informacija, raspitajte se kod carinika.

Doušničko klupko tada je počelo da se odmotava. Uhapšeni je odavao informacije Nacionalnoj direkciji za obaveštajno carinske istrage (DNRED), a karijeru je započeo pre 30 godina, kao razbojnik, koji je nekoliko puta uhvaćen u neregularnom boravku.

Zatim je 2007. usledila saradnja sa carinicima. Harizmatičan i sa dobrim kontaktima sa balkanskom i kineskom mafijom, Zoran je Carini napravio odličan posao: zaplenu devet kalašnjikova i 18 pušaka.

Njegovo ime pominjano je i u akciji „Opera“ kada je zaplenjeno nekoliko kilograma kokaina u luci Avr.

Za sve to vreme, Zoran se predstavljao kao međunarodni biznismen, koji trguje svom robom sa Francuskom, Srbijom, Kinom, Madagaskarom. I trgovao je, ali za sebe.

Tada se za njegovo ime čulo i u kancelariji brigade za finansijski kriminal. Sve vreme od istraga, Zorana je međutim čuvala Carina, čiji su zvaničnici čak slali pisma sudijama, u kojima su navodili da je važan doušnik za njihovu službu.

Međutim, zbog loše reputacije, na crnu listu Carine stavljen 2010. Ali samo zvanično. Sa bivšim „šefovima“, nastavio je tajnu saradnju. U zamenu za odavanje informacija, dobio je dokumenta sa lažnim imenima za zavaravanje tragova, i „odobrenje“ za prolaz svoje robe. Ali nisu mirovale ni druge službe.

U julu 2015. otkrivene su 43 tone švercovane kafe, zatim u decembru 2016. i 800.000 evra, koji pripadaju Zoranu P.

Dalja istraga, dovela je policiju i do jednog od šefova carine, koji je sarađivao sa Zoranom, i koji se sada sumnjiči za saradnju sa organizovanim kriminalom, proneveru javnih sredstava, primanje mita.

– Doušnik je „šefove“ doveo u centar skandala, navode francuski mediji.

Zoran P. izlazak na slobodu platio je sa 400.000 evra kaucije.

(Blic.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …