Home / AKTUELNO / DRŽAVNI UDAR U MAKEDONIJI: Stanje postaje nikada ozbiljnije! (VIDEO)

DRŽAVNI UDAR U MAKEDONIJI: Stanje postaje nikada ozbiljnije! (VIDEO)

makedonija- protesti- demonstracije- policija
Šef države Đorđe Ivanov poručio je da neće dozvoliti da lider SDSM formira kabinet i „sruši jedinstvo zemlje“, ali Zoran Zaev zahteva da hitno promeni odluku.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio je da da mandat za formiranje vlade Zoranu Zaevu, lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), čime zemlju uvodi u novu i još dublju političku krizu.

Uprkos tome što je dosadašnji vođa opozicije obezbedio potpise 67 poslanika Sobranja, koje ima 120 mesta, i može da formira vladu, Ivanov, inače iz redova VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, rekao je da to neće dozvoliti iako je po ustavu dužan da to uradi. Mnogi ovo smatraju svojevrsnim državnim udarom u kojem se gazi izborna volja naroda.

Rezervna država

– Ne mogu da dam mandat onom ko pregovara o platformi sa stranom državom i koji ruši jedinstvo Makedonije. Tuđa platforma ne može da bude osnova za formiranje vlade jer nemamo rezervnu državu. Dok sam predsednik, ne mogu da dam mandat čoveku koji ima platformu rušenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta. S tim ne može da se trguje – kaže on.

Zoran Zaev je juče pozvao Ivanova da povuče svoju odluku i poštuje ustav.

– Đorđe Ivanov je, odlukom da mi ne dodeli mandat za sastav nove vlade, što je dužan da uradi po ustavu, izvršio državni udar. Ivanov vodi Makedoniju u duboku krizu s nesagledivim posledicama. On krši izbornu volju građana i 67 potpisa poslanika kako bi sprečio legalnu i legitimnu promenu vlasti.

Ovim potezom Ivanov postaje saučesnik Gruevskog. SDSM neće dozvoliti da iko pali vatru za ličnu, političku i kriminalnu korist.

Pozivam građane da ne padaju na provokacije, ostanu mirni, poštuju demokratske procese koji će voditi do formiranja vlade. Gruevski tone, ali neću mu dozvoliti da potopi Makedoniju – rekao je Zaev.

Pojedini analitičari navode da je ovo pokušaj Nikole Gruevskog da izdejstvuje ono što traži već mesec dana – raspisivanje novih izbora koje bi on kontrolisao.

Poziv NATO i EU

Makedonski predsednik odluku je saopštio istog dana kad je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini najavila da očekuje da će danas u 18 sati imati sastanak sa predsednikom Sobranja, koji inače još nije izabran. Ona bi trebalo da se prethodno sretne i sa Ivanovim.

Dva dana ranije su i Johanes Han, evropski komesar za proširenje i susedstvo, i Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, tražili od Ivanova da da mandat Zoranu Zaevu.

Pogledajte video:


(Kurir)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …