Home / AKTUELNO / DUŠAN JANJIĆ OTKRIVA: Iz Vučićevog nastupa je jasno da podela nije isključena, a u septembru će Srbi saznati i ovo…

DUŠAN JANJIĆ OTKRIVA: Iz Vučićevog nastupa je jasno da podela nije isključena, a u septembru će Srbi saznati i ovo…

Predsednik šiptarskog Kosova Hašim Tači je danas izjavio da neće biti podele „Kosova“ niti autonomije za Srbe.

Na konferenciji za medije, rekao je da je pod korigovanjem granica podrazumevao samo to da se Preševska dolina pripoji Kosovu, ali da istovremeno ne bude podele Kosova niti autonomije za kosovske Srbe.

„Mi treba da učinimo maksimalne napore da na kraju postignemo završni mirovni sporazum. Ja sam opredeljen da postignemo sporazum i nakon zahteva predstavnika Preševske doline predložio sam korekciju granice sa Srbijom, kao jedine mogućnosti za legitimisanje zahteva (Preševske) doline. To podrazumeva „ne“ podeli Kosova i „ne“ autonomiji za Srbe“, kazao je Tači.

Po njegovim rečima, korekcija granica podrazumeva potpuno pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđa Kosovu i to treba da bude transparentan i miran proces između Srbije i Kosova.

Ponovio je da će Kosovo izvršiti obaveze u odnosu na sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom „uz poštovanje Ustava i sporazuma iz Brisela“.

Analitičar Dušan Janjić izjavio je da se iz govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića nije moglo zaključiti da je podela Kosova isključena, ali da je očigledno predsedniku sve teže da o njoj govori.

„Da podela nije isključena govori što to stalno ponavlja (ministar spoljnih poslova Srbije) Ivica Dačić i prisustvo (ministra odbrane Srbije) Aleksandra Vulina u prvom redu sa novinarima, koji je takođe zagovornik promena granica na Balkanu“, kazao je Janjić agenciji Beta.

On je dodao i da najava predsednika Kosova Hašima Tačija o održavanju referenduma o priključenju Prševske doline Kosovu nije ništa drugo nego jedna verzija plana o razgraničenju i podeli, o kome su raspravljali tokom prošle i početkom ove godine Vučić i Tači.

 Vučićev jučerašnji govor sam po sebi nije odavao utisak sigurnosti, jer nije pokazao snagu koju uobičajeno pokazuje kada je ubeđen u nešto, rekao je Janjić.

„Ipak, verujem da će Vučić preispitati svoju politiku i da će razumeti da to u šta ga guraju ili sećanja na ’90-te ili njegovi saradnici poput Dačića i Vulina jeste put u političku propast Aleksandra Vučića ili ljudska katastrofa Srba sa Kosova. Naravno i dodatnih 10-15 godina nove izolacije Srbije“, rekao je Janjić.

On je ocenio i da u septembru ništa ozbiljno neće biti odlučeno o kosovskom pitanju, iako je tako nešto Vučić najavio, već da će tada Kosovo i Srbija saznati da idu na vanredne izbore.

Janjić je rekao da predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači verovatno pokušavaju da sledeće izbore dobiju „udvaranjem na temi nesigurnosti i stabilnosti“, jer je u srpskom slučaju jasno da se opozicija ne snalazi, dok je za Tačija očigledno da želi da podeli vlast sa Samoopredeljenjem.

„Očigledno je da postoji agenda po kojoj se ponašaju Vučić i Tači i da zaista žele da taj proces završe kroz jednu strašnu presiju na javnost najavljujući razne referendume“, rekao je Janjić.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …