Home / AKTUELNO / SAD kreću u formiranje Kosmičkih snaga, Rogozin – Rusija neće dozvoliti militarizaciju kosmosa..

SAD kreću u formiranje Kosmičkih snaga, Rogozin – Rusija neće dozvoliti militarizaciju kosmosa..

Ministar odbrane SAD Džejms Matis podržao je ideju da njegov zemlja dobije Kosmičku komandu jer je – postalo neophodno – kako je rekao – da se na kosmos gleda kao na „novi teatar vojnih dejstava“.

Pritom je naglasio da deli zabrinutost Donalda Trampa povodom „(ne)zaštićenosti aktiva Sjedinjenih Država u kosmosu“.

Tramp je u junu naredio Pentagonu da formira Kosmičke snage kao samostalni rod oružanih snaga SAD.

Prethodno je – u martu, govoreći marincima u bazi Miramar u Kaliforniji – naglasio da kosmos za SAD treba da postane zona vojnih (i potencijalno ratnih) dejstava kao što su već kopno, more i vazduh.

U zakon o budžetu Pentagona za 2019-tu finansijsku godinu već su predviđena sredstva ua „razmeštanje u kosmosu senzora i drugih elemenata protivraketne odbrane“.

Dmitrij Rogozin, šef Roskosmosa – ruske kosmičke agencije – izjavio je da Moskva neće dopustiti Sjedinjenim Državama da postave oružje u kosmičkom prostoru.

Dodatno je objasnio: „Držimo sve na oku kako Amerikanci ne bi prešli crvenu liniju posle koje bi počela realna militarizacija kosmosa, odnosno – `instaliranje` oružja u kosmičkom prostoru jer bi to bilo opasno. Balističke rakete zalaze u kosmos dok lete prema cilju, ali bi stalno držanje naoružanja u kosmosu bilo nedopustivo. To bi otvorilo Pandorinu kutiju“.

Ne obazirući se – bar zasad – na ovo, u Pentagonu već rade na formiranju kosmičke komande i Snaga za kosmičke operacije. Sa ambicijom da sve završe najkasnije početkom 2019-te.

Vojni vrh SAD želi da u kosmosu ima aparaturu za otkrivanje protivničkiih lansiranja raketa i za navođenje na ciljeve, a u bližoj perspektivi i – protivrakete.

Procene su da će Amerikancima za navođenje na cilj i presretanje tuđih raketa biti potrebne stotine satelita.

Ima nagoveštaja da se u SAD već radi na mikro-satelitima za lasersku vezu koji će oko Zemlje leteti u rojevima.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …