Home / AKTUELNO / DVA DRAMATIČNA UPOZORENJA IZ VAŠINGTONA I BERLINA: Pojave koje prete da ceo region gurnu u plamen novog rata…

DVA DRAMATIČNA UPOZORENJA IZ VAŠINGTONA I BERLINA: Pojave koje prete da ceo region gurnu u plamen novog rata…

U istom danu stiglo je upozorenje iz dva velika zapadna centra, Vašingtona i Berlina. O onome o čemu godinama ćute zvaničnici, obelodanili su ugledni novinari i upozorili na pojave koje prete da Kosovo i Metohiju, Srbiji i ceo region gurnu u plamen novog rata. O Velikoj Albaniji već mesecima govore lideri Srbije i Makedonije, ali još veći strah budi sve češće prisustvo džihadista u okruženju.

albanija- siptari

Pokret za formiranje Velike Albanije ponovo raste i pravi velike probleme na Balkanu, a Sjedinjene Američke Države ne treba da ponove greške svoje prethodne politike i podrže albansku stranu koja je napravila najviše problema, ističe američki magazin “Nešenel interest”.

List navodi da su SAD i NATO dosledno, a često i slepo podržavali politiku albanskih političara na Kosovu.

Vojna intervencija iz 1999. godine, vođena u cilju odvajanja Kosova od Srbije predstavlja samo jedan od najupečatljivijih primera, navodi list.

NATO je u godinama nakon rata pasivno posmatrao etničko čišćenje srpskog naroda i drugih manjina od strane albanske mafije, a zapadni zvaničnici su učinili malo toga kada su hrišćanske zadužbine, mnoge neizmerne istorijske vrednosti, bile oskrnavljene ili uništavane, piše list.

Umesto toga, Vašington i druge zapadne prestonice primoravale su Makedoniju da učini ustupke albanskoj manjini, ističe “Nešenel interest”.

Pa ipak eskalacija zahteva albanske manjine i dalje raste, zbog čega je makedonski premijer odbio njihove zahteve uprkos stalnom pritisku Zapada, navodi američki magazin.

Vojna intervencija Vašingtona i kasnija politička i diplomatska podrška nezavisnosti Kosova bila je nepromišljena iz mnogo razloga, ističe list.

Možda su američki lideri iskreno verovali da će takva politika doneti mir i stabilnost na Balkanu, ali i ako je tako, ta očekivanja pokažala su se pogrešnim.

Pokret za formiranje Velike Albanije ponovo raste i pravi velike probleme susedima, navodi američki list i dodaje da, ukoliko se Balkan ponovo zapali, što je sada veoma moguće, SAD treba da se uzdrže od daljeg mešanja.

Međutim, nešto još dramatičnije, što može da zapali Balkan jesu džihadisti. Nakon što je potvrđeno da je u redovima tzv. Islamske države poginuo džihadista Lavdrim Muhadžeri iz Kačanika, na Kosovu i Metohiji, Radio Slobodna Evropa ovaj grad opisuje kao “džihadističku prestonicu Evrope”, iz koje je, kako navode, mnogo mladih u redovima ISIS-a, od kojih se većina njih neće vratiti.

Stižu vesti o njihovim smrtima, a kosti su ostavili na ratištima u Siriji, dok su im žene koje su poveli sa sobom ”preuzeli” drugi džihadisti. No, iako na Kosovu postoje rigorozne zatvorske kazne zbog odlaska među teroriste ili podrške plaćenicima, domaći militanti i dalje imaju velike simpatije među domaćim stanovništvom – navodi RSE.

Kačanik, gradić od 30.000 stanovnika, već je od 2012. označen kao džihadistička prestonica Evrope.

Naime, iz toga grada su se ISIS-u pridružili brojni mladi, pa čak i cele porodice, a sve skupa između 300 i 350 Kosovara učestvovalo je u sukobima u Siriji i Iraku, na strani ISIS-a i Al-Nusre.

Među njima je i oko 50 žena i 30 dece. Pozivajući se na nezvanične podatke, RSE tvrdi da je taj broj mnogo veći.

Stotinak ih se vratilo, a protiv dela boraca vode se sudski postupci.

Zakon predviđa kazne do 15 godina zatvora. Baš u tom relativno novom zakonu kosovski zvaničnici vide način na koji će skrenuti pažnju s Kosova kao poligona za stvaranje vojnika ISIS-a, piše RSE.

Međutim, novi obaveštajni podaci i pisanja stranih medija ponavljaju da je Kosovo i dalje fabrika radikala te ih zakonska rešenja nisu previše usporila.

Uz podsećanje da je Mudžaheri bio militant poznat po uznemirujućim video prilozima koje je postavljao na društvenim mrežama, a na kojima se vidi kako ubija ljude, na primer raketom.

Navodio je, dodaje se, i mlade Kosovare da ubijaju po Balkanu pa je tako uhapšeno sedam osoba koje su po njegovim uputstvima trebalo da izvrše terorističke napade.

– Početkom ove godine stradao je i Rivdan Haćifi, Lavdrimov prijatelj i bivši imam iz Gnjilana, koji je takođe često pozivao na ubistva nevernika i zvao Kosovare da mu se pridruže u ”svetom ratu”.

Kosovski političari kažu da se radikalizam smanjio, međutim, nevladine organizacije upozoravaju da sada oni radikali koji su zatvoreni u zatvorima šire svoju ideologiju i uspešno regrutiraju nove članove koji će nakon izlaska iz zatvora krenuti direktno za Siriju i Irak – navodi RSE.

Naime, plaćaju siromašnima hranu, brinu o njihovim porodicama, daju im zaštitu i lagano ih pridobivaju.

RSE podseća na pisanje Njujork Tajmsa da su upravo Saudijci krivi što se Kosovo pretvorilo u centar vehabizma – konzervativnog islamskog pokreta koji po nekim tumačenjima odobrava i silu za preobraćenje nevernika.

Islamske dobrotvorne organizacije često vode škole, domove za decu i socijalne programe, ali takođe promovišu stroga islamska pravila. Čini se da je radikalna ideologija stvorila uporište u Kačaniku, gde nije neobično videti žene pokrivene u potpunosti islamskim velom ili ljude s nepodšišanim bradama i u pantalonama kraćih nogavica, simbolima islamskih fundamentalista, navodi RSE.

Vlasti Kačanika kategorično tvrde da su uglavnom izbacile radikale iz grada, ali priznaju da su neki ekstremisti jednostavno prešli u ilegalno delovanje i nastavili raditi u privatnim kućama, navodi RSE.

Lokalno stanovništvo govori o kolibama u šumi u kojima ekstremisti drže sastanke i propovedi, a čuvaju ih naoružani stražari – navode kosovski i strani mediji, prenosi portal.

Da je teroristička pretnja na Kosovu stalna, svedoči i slučaj iz maja ove godine kada je policija Kosova uhapsila četiri osobe za koje se sumnja da su pripadnici organizacije “Oko naroda” (Syri i popullit), a koju kosovske vlasti smatraju kriminalnim društvom.

– Sumnja se da su pripremali terorističke napade – podseća RSE.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …