Home / AKTUELNO / DVOSTRUKI OBRT NA SABORU: Poražen vladika Irinej, koji je štitio Filareta i episkopa Georgija!

DVOSTRUKI OBRT NA SABORU: Poražen vladika Irinej, koji je štitio Filareta i episkopa Georgija!

Beograd Smena episkopa Filareta najveći je poraz moćnog vladike Irineja bačkog, predvodnika grupe unutar Sabora koja je štitila Filareta i episkopa Georgija.

Vladika-Irinej
Izvori iz Patrijaršije otkrivaju za „Blic“ da je episkopu bačkom Filaretovo razrešenje palo mnogo teže nego smena episkopa kanadskog Georgija, koja je prethodila, jer ga s vladikom mileševskim vezuju mnogo dublje veze.

– Vladika bački veoma je teško podneo razrešenje vladike Filareta. To se jasno videlo -kaže izvor iz Patrijaršije.

Filaret je razrešen upravljanja eparhijom glasanjem 19 prema 17. Iako je reč o tesnoj većini, vladike su na taj način poslale poruku da ne pristaju na pritiske političara i mešanje u život Crkve.

Samo dan ranije, naime, Sabor se razišao s načelnom odlukom, donetom na inicijativu patrijarha Irineja, da se Filaretu da još godinu dana šanse da popravi stanje u svojoj eparhiji, a da se potom iznova odlučuje o njegovom razrešenju.

Grupa vladika okupljena oko episkopa bačkog Irineja je na Sabor SPC 14. maja došla s peticijom da se ne razrešavaju vladike kanadski i mileševki. Iza zahteva vladike bačkog na kojem je stajao potpis 21 episkopa zapravo je bio pokušaj puča u SPC jer je peticija prvenstveno trebalo da obori predlog Sinoda SPC o smenama, a time i odluke patrijarha Irineja. Prvi poraz grupe oko episkopa bačkog bila je smena vladike Georgija kada je preglasana sa 21 glasom.

Još pre početka ovogodišnjeg Sabora, Filaretova smena bila je viđena kao gotova stvar, ali je do ovog preokreta došlo nakon pritiska državnih funkcionera da mu se progleda kroz prste. Za to su se založili šef SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović. Kako se u petak uveče nije glasalo o patrijarhovom predlogu da se episkopu mileševskom da još jedna šansa, već je prihvaćen bez rasprave, a nije potpisan ni zapisnik, grupa vladika je juče ujutro insistirala da se ipak glasa, kao što je pre neki dan bio slučaj s vladikom kanadskim Georgijem.

Pet-šest vladika je na jučerašnje zasedanje došlo sa predstavkama i zahtevom da se još jednom razmotri odluka o Filaretu.

Kako kaže izvor iz Patrijaršije, oni su doneli i neke nove dokaze koji govore o ne baš časnom životu tog episkopa.

Filaretu se, osim neadekvatnog raspolaganja crkvenim novcem i maltretiranja sveštenstva, stavlja na teret i blud i razvrat, a o čemu su svedočili monasi iz njegove eparhije, štrajkovanje glađu, što je i Sinod SPC okarakterisao kao nekanonski čin, ali i to što je od državnih institucija i privatnih firmi tražio novac.

Filaret je održavao veze s političarima, pre svega s predstavnicima bivšeg režima.

– Vojislavom Šešeljem, Slobodanom Miloševićem, koji mu je poklonio i džip. Šešelja je nedavno i odlikovao Ordenom Belog anđela. Filaret je pomoć od Dačića, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, tražio i 2012. godine, kada je među vladikama postojala inicijativa da on na Saboru bude penzionisan. Dačićevi bliski saradnici tada su ljudima iz vrha SPC preneli da im je stalo do sudbine Filareta.

(Blic)

Check Also

RUSKI „TERMINATOR“ UŠAO U DONBAS! (VIDEO)

Tokom ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, pravi snimci sa lica mesta periodično se pojavljuju …