Home / AKTUELNO / EKSER BOMBE sakate ljude, seku im meso i lome kosti: Isto oružje korišćeno je u 4 najkrvavija napada, teror na novom nivou (VIDEO)

EKSER BOMBE sakate ljude, seku im meso i lome kosti: Isto oružje korišćeno je u 4 najkrvavija napada, teror na novom nivou (VIDEO)

Vlasti Velike Britanije smatraju da su u Areni u Mančesteru korišćene improvizovane eksplozivne naprave, koje su odgovorne za mnogo pokolja, uključujući i 22 mrtvih na sinoćnjem koncertu američke pop pevačice.
Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Tanjug/AP/PA
Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Tanjug/AP/PA
Svedoci u Mančesteru rekli su da su videli šrapnele oko mesta eksplozije, koji ukazuju da je bomba možda sadržala eksere, zavrtanje i matice.

Toliko je jezivo bilo posle napada da su, navodno, delovi tela bili rasuti posle pokolja.

– Eksplozivna naprava je bila ekser bomba u rancu i možda je to bila samoubilačka misija – preneo je portal TMZ.

Saopšteno je i da je “bombaš čekao na izlaznom području dok su ljudi izlazili iz zgrade”.

Ovakve bombe su korišćene i u raznim napadima širom sveta, uključujući i napade na bostonskom maratonu, u Sankt Peterburgu, Briselu, i tokom nekoliko pokušaja napada u Nemačkoj. Pored toga, Islamska država naučila je tinejdžera iz Melburna kako napravi bombu uz pomoć ekspres lonca i terala ga da je iskoristi u gradu 2015. godine.

Stručnjak za eksplozivne naprave Džef Parks rekao je za CNN da su ovakve bombe prvi put viđene na sceni u ranim 2000-tim godinama u Iraku, tvrdeći da je bio “vrlo čest uređaj na Bliskom istoku” i da je “veoma zgodna da se u nju postavi veća količina ekploziva i šarpnela”.

– To je definitivno bomba, cela zgrada se tresla. Delovi tela su bili svuda, torzo, uvo. To je nešto najgore što sam videla. Delovi tela su bili svuda – rekla je Ema iz Mančestera za radio BBC.

Geri Voker iz Lidsa rekao je BBC-ju da ga je povredio geler kada ga je eksplozija odbacila nekoliko metara dalje, dok su on i njegova supruga čekali ćerke da izađu sa koncerta.

Voker je rekao da ima malu rupu u nozi gde ga je pogodio geler.

ŠTA JE GELER?

Geler je opšti naziv za fragmentaciju koji se razbaca kada bomba ili granata eksplodira. Ovi fragmenti mogu sadržati metalne krhotine, i u nekim slučajevima i staklo, eksere, metalne kuglice, koje su stavljene u bombu sa ciljem da se izazove makismalna šteta i povreda na meti.

Danas su takve bombe favorizovane od strane terorista, bombaša samoubica i drugih esktremista, jer se mogu jeftino proizvesti i lako sakriti. Takođe, ima sposobnost da povredi i izazove paniku na širem obimu.

Uticaj na povrede od strane gelera ili šarpnela zavisi od dva faktora – brzine koje je fragment pogodio telo i deo tela koji je pogođen.

Geler ima sposobnost da seče meso i izazove užasne rane (kao metak kad se ispali iz pištolja), a ako šarpnel pogodi kost ima mogućnost da je polomi i razbije je.

– Ako se stavi dovoljno materijala u bombu, koji stvaraju dosta gasa i toplotne energije, vrlo brzo izgradiće toliki pritisak i počeće da puca i eksplodira, bacajući šarpnel u masu – rekao je 2013. jedan stučnjak za bombe.

Takav uređaj korišćen je i tokom napada na maraton u Bostonu i terorističkog napada u Briselu. U Bostonu su bombarderi koristili rančeve od najlona dok je uređaj bio aktiviran tajmerom na baterije. Oko eksploziva su postavljene metalne kuglice i ekseri, koji su poslati ka gledaocima tokom eksplozije i koji su povredili njihove donje delove tela.

– Ove bombe sadrže male metalne fragmente, koji su kao granule, kao i druge male komade metala, ali i šiljke koji podsećaju na eksere “bez glave” – rekao je nakon bostonskog maratona Džordž Velmahos, šef Hitne pomoći glavne bolnice u Masačusestu.

Pogledajte video:


(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …