Home / AKTUELNO / Sve o monstrumu koji je u Mančesteru razneo 22 osobe: „Poslednjih meseci se čudno ponašao, čak je i pustio bradu“ (FOTO)

Sve o monstrumu koji je u Mančesteru razneo 22 osobe: „Poslednjih meseci se čudno ponašao, čak je i pustio bradu“ (FOTO)

Monstrum koji je odgovoran za masakr u Mančesteru identifikovan je kao 22-godišnji Salman Abedi, a prema rečima njegovih komšija, on se nedeljama pre napada “čudno ponašao”. Takođe, francuski ministar unutrašnjih poslova veruje da je Abedi putovao u Siriju, što potvrđuje njegovu povezanost sa Islamskom državom.
Salman-Abedi
Abedija, koji je rođen u Velikoj Britaniji, su komšije čule da “na putu glasno uzvikuje muslimanske molitve” izvan njegovog doma na jugu Mančestera.

– Oni su libijska porodica i ponašali su se čudno. Pre nekoliko meseci on je pevao prvu kalmu (islamsku molitvu) veoma glasno na ulici. Pevao je na arapskom. Govorio je: Samo je jedan Bog i prorok Muhamed je njegov glasnik – izjavila je Lina Ahmed (21) za “Daily Mail”.

Britanski mediji pišu da je Abedijeva porodica imigrirala u Veliku Britaniju iz Libije kako bi pobegli od Gadafijevog režima. Pre Mančestera živeli su u Londonu, ali sinasu dobili u mestu gde je u ponedeljak počinjen masakr.

Američki vladin izvor rekao je kako istražitelji proveravaju da li je Abedi putovao u Libiju i da li je tamo bio u dodiru sa pripadnicima Islamske države.

Abedijev bivši prijatelj iz škole, Lion Hol, ispričao je da je bombaša samoubicu poslednji put video prošle godine i da je primetio kako je Abedi pustio bradu.

– Nismo razgovarali, već smo samo klimnuli jedan drugome. Ne sećam se da sam ga pre video s bradom – izjavio je Lion Hol.

Hol (26) je inače živo odmah pored Abedija koji je, kaže, bio žestoki navijač Mančester Junajteda. Išli su u istu školu i igrali se zajedno na ulici ispred kuće.

 

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

– On i ja smo se nešto posvađali pre dosta godina kad smo bili deca. Nije to bilo oko nekog posebnog razloga, već je on uvek pomalo imao problem s ponašanjem. Ne mogu reći da mi se zaista sviđao – dodao je Hol.

Hol i drugi članovi njegove porodice potvrdili su da je Abedi bio musliman.

Salman Abedi živo je u socijalnoj zgradi u ulici Kovesbi (oko tri kilometara od mesta gde je u ponedeljak uveče počinio stravični masakr), a kasnije se preselio malo dalje, u Klaremont Roud. Celo područje većinom nastanjuju imigranti, a u poslednje vreme tu je mnogo novih imigranata. U trosobnom stanu u ulici Kovesbi sada živi druga porodica, koja se uselila nakon što su Abedijevi već otišli.

Policija sada pregledava stotine sati snimaka koje su načinile nadzorne kamere, nastojeći da utvrde da li je Abedi izviđao Arenu pre nego što je odlučio da detonira bombu.

Forenzičari proučavaju ostatke bombe i, prema prvim informacijama, čini se da je tvorac eksplozivne naprave bio obučen za njenu izradu, te da se ne radi o nečemu sklepanom prema receptu s interneta.

To može da znači da je bombu za Abedija napravio neko drugi, jer terorističke organizacije svoje stručnjake za izradu bombi najčešće ne šalju da ih sami detoniraju, već ih čuvaju za sledeće zadatke.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Dva zvaničnika SAD-a koja su bila u kontaktu s britanskim vlastima rekla su da se veruju da je Abedi u Mančester doputovao vozom iz Londona, ali da nije jasno šta je radio u britanskoj prestonici.

Nakon napada policija je izvršila pretres više stanova u Mančesteru i uhapsila je 23-godišnjeg muškarca, za kojeg se kasnije ispostavilo da je Abedijev brat. Abedi je imao i sestru po imenu Jomana Abedi, rekli su američki sigurnosni zvaničnici.

Abdala Jusef, portparol džamije Didsburi u Mančesteru, je rekao kako su se Abedijev otac i brat molili tamo, ali da je Abedi posećivao drugu džamiju.

– Uspeo sam da dođem do nekoga ko poznaje porodicu. On je potvrdio kako su se njegovi otac i sestra i ostatak porodice preselili u Libiju i otišli tamo odmah nakon revolucije u kojoj je Gadafi ubijen – rekao je Jusef. On je kazao kako je moguće da su braća otada putovala između dve zemlje.

Poverenik džamije Favzi Hafar je rekao da je Abedijev otac trenutno u Libiji i da je tamo već duže vreme.

Dok su izlazili iz jednog od stanova u kojima je izvršena racija, fotoreporteri su u rukama jednog forenzičara uočili knjigu s naslovom koji upućuje da je reč o svojevrsnom vodiču kroz hemikalije. Nije poznato jesu li i kakve hemikalije bile korišćene za izradu bombe u Areni.

Predizborna kampanja u Velikoj Britaniji je obustavljena iz poštovanja prema žrtvama napada koji se dogodio tri nedelje uoči izbora.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …