Home / U FOKUSU / Šef američke vojne špijunaže otkriva: Najesen će se pojaviti nova nezavisna država! (MAPA)

Šef američke vojne špijunaže otkriva: Najesen će se pojaviti nova nezavisna država! (MAPA)

kurdistan-mapa

AMERIČKA vojna obaveštajna služba objavila je da je pitanje nezavisnosti iračkog Kurdistana unapred rešeno.

Direktor Obaveštajne uprave Pentagona Vinsent Stjuart rekao je ovo na sulušanjima u komitetu Senata SAD za oružane snage. Pritom je dodatno precizirao:

„Kurdska nezavisnost je na takvoj trajektoriji da više, po svemu sudeći, nije pitanje: hoće li je biti ili neće, već – kada”.
General Stjuart je precizirao da će Kurdi referendum o izdvajanju iz sastava Iraka i formirau sopstvene države održati u oktobru 2016-te. Još je naglasio:

„Biće to, dakle, važan referendum”.

Tačno vreme održavanja referenduma dosad nisu nazivali ni sami Kurdi. Inače, Stjuartu je bilo postavljeno pitanje: hoće li vlada iraka biti u stanju da posle razbijanja Islamske države povrati jedinstvo zemlje?

 

On je odgovorio prilično neodređeno: „Posle oslobađanja Mosula, najveći izazov za vladu Iraka, u kojoj dominiraju šiiti, biće otklanjanje nesuglasica sa sunitima na zapadu i sa Kurdima na severnu zemlje”.

Još je ukazao: „Za vladu u Bagdadu ozbiljan izazov biće rešavanje pitanja naftnih nalazišta oko kirkuka, prihoda od njih i pripadnosti samog Kirkuka”.
General Stjuart je priznao: „Ako političko rešenje ne bude nađeno – može doći do konflikta u koji će biti uvučene sve strane.

Može doći do građanskog rata u Iraku. Možda je bolje reći: do građanske smute”.

 

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …