Home / AKTUELNO / ENGLESKI PROFESOR objasnio ko je kriv za krizu na Balkanu!

ENGLESKI PROFESOR objasnio ko je kriv za krizu na Balkanu!

500
Odnosi Srbije i Hrvatske čine se najzategnutijim u poslednjih 20 godina i dok netrpeljivost iz Zagreba mnogi pripisuju agresivnoj izbornoj kampanji, profesor Londonske škole ekonomije i britanski ekspert za Balkan Džejms Ker Lindzi strahuje da će tenzije nastaviti da rastu.

Kako je istakao, Zagreb je kriv za pogoršanje odnosa s Beogradom, a referendum u RS dokaz je disfunkcionalnosti BiH

– Veoma sam razočaran i zabrinut odnosima Srbije i Hrvatske u poslednjih godinu dana jer se jedno vreme činilo da dve države konačno grade pozitivan put. Prema mom mišljenju, breme krivice pada na Zagreb. Otkako se Hrvatska pridružila EU došlo je do značajnog porasta nacionalizma u zemlji. Činjenica da Zagreb sada pokušava da poremeti put Srbije ka EU je posebno nesretan razvoj događaja – kaže on u intervjuu za „Blic“.

Ker Lindzi dodaje da će, nažalost, sama EU učiniti vrlo malo povodom toga jer u ovom trenutku ima i više nego dovoljno unutrašnjih problema.

Na pitanje kako će najavljeni referendum u Republici Srpskoj uticati na odnose Beograda i Banjaluke, ali i Zapada i Istoka prema ovom delu Evrope, on kaže da je u pitanju odlična prilika za Milorada Dodika da stekne dodatne poene.

– Kriza oko referenduma samo je još jedan dokaz duboke podeljenosti Bosne. Nikada nije smelo da se dozvoli da takvo pitanje postane izvor budućih tenzija između zajednica. Naravno, razumem zbog čega dosta Bošnjaka smatra da je Dan Republike neukusna ceremonija i proslava. Ipak, da li je zaista bilo mudro insistirati na ovom pitanju kada postoji mnogo većih problema. Gledajući unapred, nisam siguran na koji način bi ovo trenutno moglo da se reši – kaže Ker Lindzi.

On dodaje da Dodik deluje odlučno u nameri da sprovede referendum.

Ker Lindzi naglašava da, pored svega, halabuka oko referenduma pokazuje da Bosna ostaje izuzetno disfuncionalna država i da deluje da nijedna od zajednica nema realnu želju da takvo stanje popravi.

Komentarišući zapaljive izjave Bakira Izetbegovića o napadu na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici prosle godine, Ker Lindzi kaže da to „nije neuobičajeno“.

– Tvrdnje te vrste obično i dolaze posle takvih incidenata, ali ne bih da komentarišem ništa bez opipljivih dokaza – poručio je on.

Check Also

OD JUČE SRBIJA VIŠE NIJE ISTA- POGLEDAJTE ŠTA KAŽE POLJOPRIVREDNIK ZAŠTO JE DOŠAO (VIDEO)

Jučerašnji dan utorak 7.7.2020 verovatno će ući u istoriju Srbije, sve na to liči. Do …