Home / AKTUELNO / EU tim napustio sastanak sa Terezom Mej u stanju šoka: Britanija vam ništa neće platiti a naše dugove zaboravite …

EU tim napustio sastanak sa Terezom Mej u stanju šoka: Britanija vam ništa neće platiti a naše dugove zaboravite …

Najrazorniji dokument o Bregzitu zatresao je Evropu nakon večere između britanske premijerke Tereze Mej i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koja je ocenjena kao potpuni fijasko.

tereza- mej

I dok Mej negira takve navode nazivajući ih “briselskim tračevima”, frankfurtski “Alegmajne cajtung” donosi detalje razgovora sugerišući da bi Bregzit mogao biti “mnogo gori nego što bilo ko može da zamisli”.

Kako navode, Mejova je rekla Junkeru da Britanija ne mora da plati bilo kakve neplaćene račune ili obaveze.

Premijerka je insistirala na tome da svi pregovori treba da ostanu stroga tajna i iznenadila se na njegov komentar da će morati da podnese izveštaje nacionlanim parlamentima. Ukoliko Britanija napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju, dobiće niži status, kao “treće zemlje”, i od Turske, rekao je Junker.

Junker je podsetio Mejevu da je EU pravna konstrukcija, a ne golf klub, te da bi uzimajući u obzir dužinu dogovora sa Kanadom ili Hrvatskom, prošle godine da se finalizuju EU-UK trgovinski sporazumi.

Ona je rekla da bi pitanje EU građana u Britaniji moralo da bude gotovo do juna. Kako je istakla, to uključuje zdravstvenu zaštitu, socijalnu sigurnost, što su nadležnosti vlade. Štaviše, UK i ne poseduje listu građana EU koji se nalaze u Britaniji.

Mej se pozvala na besmislene privremene pregovare oko EU pravosudnih i unutarpolitičkih mera i predložila da bi to mogao da bude model za Bregzit napominjući da bi Britanija mogla da izabere onakvo jedinstveno tržište kakvo joj se sviđa.

EU tim napustio je Dauning strit u stanju šoka, piše frankfurtski medij, a prenosi britanski Independent.

Junker je pozvao Angelu Merkel kasno uveče da izrazi svoj pesimizam u vezi sa manjkom znanja ili razumevanja u Dauning stritu oko politike Bregzita koju predvode vlade 27 EU zemalja – svaka od njih je suverena i odgovorna svojim biračima isto kao Tereza Mej u Velikoj Britaniji.

Ono što je iznenađujuće jeste da su svi iznenađeni. Konfederacija dominantno centarlno desnih konzervativnih partija u EU, Evropska narodna partija, objavila je oglas preko cele strane u “Politiku” postavljajući prioritete pregovaranja oko Bregzita.

To uključuje: “Građani EU neće plaćati račune Britancima. EU građani neće prihvatiti britanske blokade. Pravi red pregovora mora da se poštuje.”

Denis Mekšejn, nekadašnji britanski državni sekretar za Evropu, preneo je svoje utiske o odnosu EU prema Velikoj Britaniji i Bregzitu, stečene u posetama EU zemljama.

– U svojim posetama sedam zemalja EU u 2017, čuo sam sve ove stavove od visokih ministara i zvaničnika odgovornih za pregovore o Bregzitu.

U Berlinu mi je rečeno da je Nemačka mesecima od Velike Britanije tražila spisak građana EU koji borave u toj zemlji, a da odgovora nije bilo.

U Varšavi mi je rečeno da Britanija mora da ispuni svoje finansijske obaveze prema EU pre nego što bilo kakav dogovor o napuštanju Unije bude realizovan.

U Lisabonu mi je rečeno da uprkos prijateljstvu s Englezima koje seže unazad do 14. veka, Portugal sada razmišlja kao i njegovi EU partneri, kojima ostaje lojalan.

U Parizu su mi rekli da će se granica pomeriti na britanski teritoriju dok će carinski centri biti postavljeni u svim francuskim lukama, kako bi se kontrolisao izvoz iz Britanije, te da nema šanse da profit od trgovine završi u rukama zemlje koja nije članica EU.

U Dablinu vlada dubok strah da će, ukoliko Velika Britanija napusti carinsku uniju, doći do postavljanja granice između Severne Irske i Republike Irske, na kojoj će se proveravati sva roba koja se bude prenosila.

(Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …