Home / TEMA DANA / STRANE SLUGE LAŽNIM PODACIMA RUŠE SPC: Episkop Grigorije u izmišljenim Vikiliks depešama postao srpski izdajnik, evo zašto i ko…

STRANE SLUGE LAŽNIM PODACIMA RUŠE SPC: Episkop Grigorije u izmišljenim Vikiliks depešama postao srpski izdajnik, evo zašto i ko…

grigorije- vladika- crkva

 Hercegovački episkop Grigorije, kako navode depeše Vikiliksa, je jedan moćan igrač u SPC na koga zapad može računati u vremenu koje dolazi.

U želji da se dobro pozicionira i proširi svoju moć i uticaj u SPC, episkop Grigorije je pokrenuo niz privatnih poslova i stekao zavidan kapital.

Međutim, Grigorije ima jedan gotovo nesavladiv problem, a to je Irinej bački, čiji uticaj u SPC je i dalje veoma jak. Posle uklanjanja vladike Kačavende, kome je, kako se spekuliše, dobrim delom kumovao vladika Grigorije, otvorile su se mogućnosti za njegov veći uticaj u crkvi.

Sve svoje otrovne strelice Grigorije je sada usmerio na Irineja bačkog, i klan vladika vezanih za bačkog episkopa.

Kompromitovanjem bačkog episkopa, Grigorije računa da će se bolje pozicionirati u SPC i steći jače adute prilikom narednog izbora za patrijarha i ujedno ukloniti ozbiljnu konkurenciju.

Kad je propao pokušaj da se kompromituje mitropolit Porfirije u Trebinju sa Jeremićem, koji važi za desnu ruku Irineja bačkog, sledeći udar je išao preko novosadskih ljotićevaca.

Postalo je već simptomatično da se decenijama unazad uoči redovnog majskog zasedanja sabora SPC u medijima počinju plasirati prave i izmišljene crkvene afere.

Većinu informacija medijima dostavljaju upravo zavađeni i surevnjivi episkopi, na taj način pokušavajući da kompromituju svoju konkurenciju ili da pokrenu neki proces u crkvi oslanjajući se na pritisak javnosti.

Gotovo je neverovatno kako je do medija dospeo slučaj parastosa kvislingu Dimitriju Ljotiću, s obzirom da novosadski ljotićevci predstavljaju jednu malu zatvorenu gupu čije aktivnosti se praktično odvijaju u ilegali.

Fanovi episkopa Grigorija iz redova novosadskih ljotićevaca verovatno nisu ni slutili da će njihova dojava o održanom parastosu u Novom Sadu, biti vešto iskorišćena preko Grigoriju naklonjene američke televizije N1, za obračun sa episkopom bačkim Irinejom.

Vest o ovom događaju su ubrzo preneli i drugi domaći mediji. Cilj ove, medijske kampanje ni najmanje nije nekakav antifašizam, već prvenstveno kompromitovanje episkopa bačkog Irineja u čijoj eparhiji je održan ovaj parastos.

Predstojeći sabor SPC na kome se rešavaju aktuelna pitanja i problemi crkve ali i koji služi kao poligon za direktan obračun među srpskim vladikama, može lako iznedriti sukob na relaciji Grigorije-Irinej bački, no o tome će mediji prvenstveno biti obavešteni upravo preko Grigorija.

(Vidovdan i navodni Radar)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …